AB organik gıdalarda GDO ve tarım ilacı kalıntılarına izin veriyor

0
1204
Avrupa Parlamentosu Tarım Komitesi (AGRI) Avrupa Birliğinde organik tarım standartları konusunda teklif edilen bir dizi değişikliğin yer aldığı bir raporu kabul etti.

Avrupa Parlamentosu Üyeleri organik tarım ürünlerine GDO ya da tarım ilacı bulaşması durumunda, bu ürünlerin sertifikalarının ellerinden alınmaması yönünde oy kullandı.

Avrupa Parlamentosu Tarım Komitesi (AGRI), Avrupa Birliği’nde organik tarım standartları konusunda teklif edilen bir dizi değişikliğin yer aldığı bir raporu kabul etti. Organik sertifikasyon koşullarının yumuşatılması yönünde getirilen değişiklik Avrupa Parlamentosu üyelerinden farklı tepkiler aldı.

european-commissionRapor, Avrupa Komisyonu’nun hızla büyüyen organik tarım ile ilgili düzenlemelerin sıkılaştırılması yönünde bir yasal düzenleme teklifinin ardından onaylandı.

Ancak organik sertifikası alınabilmesi için gereksinimlerin sıkılaştırılması yönündeki teklif herkesi ikna edemedi. EurActiv’in haberine göre Avrupa’nın en büyük organik ürün pazarı olan Almanya’nın üreticiler açısından “bürokratik sınırlamaların yıkıcı olabileceği” yönünde kaygıları bulunuyor. Fransa Avrupa Parlamentosu üyelerinden José Bové de “organik tarım üreticilerine getirilecek muhtemel yeni sınırlamalar” ile ilgili endişeleri paylaşıyor.

Onay sistemi

2015 yılının başında Avrupa Komisyonu tarafından organik onay sistemi ile ilgili teklif edilen iyileştirme önerileri arasında satış yapanların zorunlu kontrolleri ve organik ürünlerde izin verilmeyen maddelerin bulunması durumunda çeşitli yaptırımlara başvurulması yer alıyor.

Ancak AGRI komitesi organik ürünlerde GDO ya da tarım ilacı bulaşısı bulunması durumunda “sertifikanın iptali” uygulamasına karşı oy kullandı.

Karma tarımın sonu

Nakliye veya depolama sürecinde ya da örneğin yakınlardaki diğer tarlalar ilaçlanırken organik ürünlere kimyasal ya da genetiği değiştirilmiş ürünler kaza eseri bulaşabilir. Eğer bu bulaşma miktarı belli bir seviyeye ulaşırsa üreticiler organik sertifikalarını kaybedebilir.  Sertifikasyon kuruluşu Ecocert, her yıl organik ürünlerin %10’unun sertifikasını kaybettiğini ancak bu vakaların sadece %0,5’inde üreticilerin bilinçli bir şekilde uygunsuz davrandığını açıklıyor.

Tesadüfi bulaşıdan korunmak amacıyla Avrupa Komisyonu karma tarım uygulamalarına son verilmesini teklif etti. Bu uygulama organik sertifikalı tarım arazilerinin geleneksel tarım yapılan araziler ile aynı bölge içerisinde yer almamasını gerektiriyor. Böyle bir uygulama tıpkı GDO konusunda daha önce yaşanan tartışmalarda olduğu gibi karmaşık ve uzun sürecek yasal bir sürecin kapılarını açacaktır.

Komisyon teklifinde ayrıca küçük tarım arazilerinin de organik sektörüne katılmasına yardımcı olmak amacıyla “grup sertifikasyonu” fikri de ortaya atıldı.

apples

Tarımsal ekoloji tehlikede

Ancak Fransa’da teklif edilen yeni maddelerin gelişmekte olan tarımsal ekoloji sektörünü sekteye uğratacağı ile ilgili kaygılar ortaya konuldu.

Bové organik çiftçilerin kendi tarım alanları geleneksel tarım yapılan alanlarla çevrili olması durumunda karşılaşacakları sorunlara dikkat çekiyor. Bové organik ürünlerin kasti olmayan bir şekilde kirlenmesi durumunda bu zararın zarara sebebiyet veren taraftan karşılanması gerektiğini savunuyor.

Avrupa Parlementosu üyeleri organik gıdalarda belirlenmiş olan kirlilik sınırının üzerinde tarım ilacı kullanımı ile ilgili koruyucu tedbirleri kabul ettiler.

Olumsuz etkiler

Her ne kadar daha güçlü bir yasal düzenleme tüketiciler açısından yararlı olacaksa da Komisyonun teklif ettiği reformların organik sektörüne katılım açısından yeni çiftçilerin cesaretlerini kırmak gibi olumsuz etkileri de bulunuyor. Diğer yandan organik tarımın temel kurallarının fazla esnetilmesi sektörün güvenilirliğini yıpratacaktır.

Avrupa Komisyonu verileri 2013 yılında Avrupa Birliği dahilinde 200,000 organik tarım arazisi olduğunu ve bu arazilerin toplamda 10.5 milyon hektarlık bir alana sahip olarak Avrupa’daki tüm tarım azarilerinin %6’sını oluşturduğunu gösteriyor. Sektörün toplam geliri 2012 yılında 22,2 milyar avro düzeyinde iken 2013 yılında %8’lik bir büyüme sergiledi.

Geçen on yıl içerisinde (2006-2015) Avrupa’da organik ürün pazarı dört kat büyüdü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz