Gıda Mühendisleri Odasının sonuç bildirgesi yakıcı sorunlara işaret ediyor

0
2189
Gıda Mühendisleri Odasının sonuç bildirgesi yakıcı sorunlara işaret ediyor

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 13. Olağan Genel Kurulunun ardından yayınlanan Sonuç Bildirgesi, istihdam ve çalışanların hakları konusundan, ülkemizde uygulanan gıda politikasına ve meslek örgütlerine karşı keyfi ve hukuk dışı uygulamalara kadar pek çok yakıcı soruna işaret ediyor.

22-23 Ağustos 2020 tarihlerinde yaklaşık 250 delege ve üye katılımı ile 13. Olağan Genel Kurulunu Başkent Öğretmenevinde gerçekleştiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, yeni Yönetim Kurulunu seçti.

Başkanlığa Yaşar Üzümcü’nün seçildiği yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

2. Başkan Murat Şanlı, Yazman Üye Emre Taşkın, Sayman Üye Tufan Gündüzalp, Üyeler İffet Dilek Akan, Sümeyye Özkaya ve Ferda Gençay Bitlislioğlu.

13. Genel Kurulda meslek ve oda sorunları üzerine konuşmalar, sunum ve değerlendirmeler yapıldı. Genel Kurulun ardından yayınlanan ve istihdam ve çalışanların hakları konusundan, ülkemizde uygulanan gıda politikasına ve meslek örgütlerine karşı keyfi ve hukuk dışı uygulamalara kadar pek çok yakıcı soruna işaret eden Sonuç Bildirgesinde ise şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemiz, gelişmekte olan ülkeler arasında gelir dağılımı yönünden son sıralarda yer almaktadır. Gelir dağılımındaki bu dengesizliğin başlıca sonucu olarak yoksulluktaki artış görülmektedir. COVID-19 pandemisinin getirdiği olumsuzlukların da etkisiyle halkın yoksullaşan kesimi ekonomik nedenlerden dolayı güvenli gıdaya ulaşmakta daha da zorlanmakta veya hiç ulaşamamaktadır. Yoksul kitleler, asgari üretim standartlarına ve hijyen koşullarına uyma gibi bir sorunu olmayan, halk sağlığını hiçe sayar koşullarda üretim yapan kayıt dışı üretimin ürünlerini tüketmek durumunda kalmaktadır.

Küresel iklim değişikliklerinin genelde tüm dünya ülkelerinde; özellikle de tarıma dayalı ekonomik girdisi yüksek olan, tarımsal politikalarını netleştirememiş ve uzun soluklu stratejiler oluşturmamış ülkelerde yıkım yarattığı göz ardı edilmemelidir. Doğal kaynaklarımızın üzerinde gelecek kuşakların da hak sahibi olduğunu ve bu kaynakların en iyi şekilde korunarak aktarılmasının en acil görevlimiz olduğu unutulmamalıdır.

İstihdam ve çalışanların hakları konusunda var olan yakıcı sorunlar tüm toplumu; mühendis, mimar ve şehir plancılarını ve tabii bu bağlamda meslektaşlarımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Kamuda gıda mühendisi istihdamı gerekenin çok altındadır. Özel sektörde ise; istihdam sorunları kayıtdışılık ve ekonomik kriz ile paralel artış göstermektedir.

Ülkemizde uygulanan gıda politikasına karşı üretim-tüketim ekonomisi ve gelişiminin, meslektaşlarımızın çalışma koşullarının ve taleplerinin etkin takipçisi olacağız. Mesleğimizi onurla yerine getirmeye, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın genel menfaatlerini halkımızın ve ülkemiz menfaatlerinden ayrı tutmadan savunmaya devam edeceğiz.

İktidarın meslek örgütlerine karşı keyfi ve hukuk dışı uygulamalarına anayasal ve yasal meşru direnme hakkımızı kullanacağız ve sadece Birliğimize karşı değil kamu yararını savunan tüm meslek kuruluşlarına yönelik müdahale ve baskılar karşısında tam dayanışma içinde kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.

Odamız toplumdan yükselen barış, eşitlik, özgürlük ve demokrasi taleplerine bir bütün olarak yaşamın her alanında kadın erkek omuz omuza ses vermeye ve katkı sunmaya devam edecektir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz