Aydın oda ve borsaları taleplerini Hisarcıklıoğlu’na iletti

0
1009
Aydın oda ve borsaları taleplerini Hisarcıklıoğlu’na iletti

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na, kuru incire prim desteği verilmesi konusundaki taleplerini ileten Aydınlı oda ve borsa başkanları, zeytinyağı ve pamuk primlerinin de arttırılarak, ödeme tarihlerinin öne çekilmesini istediler.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın Oda ve Borsa Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları,  Meclis Başkanları ve Meclis üyelerinin katılımlarıyla video konferans aracılığıyla toplantı yaptı.​

Toplantıda, 1 Haziran itibariyle normalleşme takviminde önemli bir döneme başlayan Türkiye’de şimdiye dek alınan ekonomik önlemler ve yapılan çalışmalar ile mevcut duruma ilişkin istişare yapıldı. 

Video konferansa, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Meclis Başkan Yardımcıları Ahmet Şenel ile Rıza Uyar, Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, Meclis Üyeleri Cihan Can, Erkan Aslan, M. Ali Avcu, Adem Türkmen ile Genel Sekreter Neslihan Duymaz katılım sağladı.

Kuru incire prim desteği

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel ile Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, kuru incire prim desteği sağlanmaması sebebiyle, üreticilerin sattıkları ürünün müstahsil makbuzu talebinde bulunmadığını vurguladı. Bu durum haksız rekabet ve vergi kaçakçılığına sebebiyet verdiğini söyleyen başkanlar, destek ile hem üreticiye, hem de incir üretiminin artmasına katkı sağlanacağını ifade ettiler.

Erdel ve Çondur; incir ticaretinin herkes tarafından kabul gören standartları belirlenmiş şekilde yapılması, kaliteli üretimin teşvik edilmesi, güvenli bir piyasanın oluşturulması, hasat zamanındaki arz fazlalığı sebebiyle fiyat düşüşlerinin önlenmesi için kuru incirde lisanslı depo tebliğinin yayınlanmasının gerekliliğini de vurguladılar.

Zeytinyağı ve pamuk primleri arttırılarak, ödeme tarihleri öne çekilmeli

Erdel ve Çondur ayrıca, 2020 yılı pamuk ve zeytinyağı prim miktarlarının arttırılarak açıklanması ve ödeme tarihlerinin öne çekilmesi taleplerini de dile getirdiler.

Eximbank kredilendirme süreçlerinde bürokratik işlemlerin yoğunluğu ve evrak taleplerinin fazlalığının sürecin uzamasına sebep olduğuna işaret eden başkanlar, evrak ve kredi sonuçlandırma işlemlerinin hızlandırılması, çırçır fabrikalarının sigortalanamama sorununun çözümlenmesi, perakende et ve zeytinyağında KDV oranının %1’e düşürülmesi gerektiğini kaydettiler.

Kayıt dışının önüne geçilebilmesi için müstahsil makbuzu ve borsa tescil belgelerinin tarım ve orman müdürlüklerine ibrazı zorunlu olmalı.

Tarım ürünleri ticaretini kayıt dışı yapanların önüne geçilebilmesi amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan üreticilerin, ÇKS dosyasında bildirdiği ürünlere ait müstahsil makbuzlarını ve borsa tescil belgelerini ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine ibraz etme zorunluluğu getirilmesi gerektiğini söyleyen Erdel ve Çondur; böylece kayıt dışı çalışanlar müstahsil makbuzu kesip, borsalara tescil işlemi yapamayacağı için üreticinin ürününü gerçek tüccara vereceğini ve üretilen her bir kg ürünün kayıt altına alınmış olacağına işaret ettiler.

Ziraat Bankasına sübvansiyonlu kredi borcu olanların 15 Mart – 30 Haziran arası ödemesi gerekenlerin 6 ay faizsiz olmak şartıyla ertelendiğini hatırlatan başkanlar, ancak 1 Temmuz tarihinde ödemesi olanların bu imkandan faydalanamadığını, bu sürenin 31 Aralık’a kadar uzatılması gerektiğini ifade ettiler.

Aydın Kestanesi AB Komisyonu tarafından bir an önce belgelendirilmeli

Erdel ve Çondur ayrıca, 2010’da Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret belgesi alınan, 2015 yılında AB Komisyonu’na Coğrafi İşaret müracaatı yapılan    “Aydın Kestanesi”nin gerekli tüm belgelerinin tamamlandığı bilgisini vererek, sürecin hızlandırılması adına konunun TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tarafından takip edilmesini istediler.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, “Aydınlı oda ve borsa başkanlarımız ve meclis üyelerimizin sıkıntılarını ve önerilerini topladık, çözüm önerilerimizle birlikte ilgili kurumlara iletip takibini yapmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz