20.9 C
Ankara
Pazar, Nisan 28, 2024

“Irak’ın bir günlük zararı, Rusya’nın bir yıllık zararına eşit!”

Okumalısınız!

TIR kuyruğunun 30 kilometreye yaklaştığı Habur Sınır Kapısı açılmasına rağmen geçiş yapılamıyor. Güvenlik endişesiyle Irak’a giden TIR’lara izin verilmediğini aktaran BESD-BİR Başkanı Sait Koca: “Irak’ın verdiği günlük zarar Rusya’nın bir yıllık zararına karşılık gelir” dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde son dönemde artan terör olayları ihracatı olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’nin tavuk ihracatında en önemli pazarı olan Irak’a güvenlik endişesiyle giden TIR’lara izin verilmiyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, 2015 yılında kuş gribi haberleri nedeniyle ihracatta düşüş meydana geldiğini belirtti. Star gazetesinden Ercan Baysal’ın haberine göre Koca, “Türkiye kanatlı eti ihracatında 2008 yılından itibaren önemli artış gösterdi. 2014 yılında dünya ticaretinde yüzde 3.4’lük paya ulaştı. Ancak 2014 yılında 700 milyon dolar olan toplam ihracat geçen yıl 472 milyon dolara geriledi. Kuzey Irak bizim için önemli bir pazar. Son bir aydır ise mal gitmiyor. Habur kapısı açık ama bizim TIR’lar bekliyor. Müşteri hazır, paramızı almışız ama güvenlik endişesiyle mal gitmiyor. Irak’ın verdiği günlük zarar Rusya’nın bir yıllık zararına karşılık gelir” dedi.

Brezilya pazarda hakim

Koca, Suudi Arabistan pazarının önemli olduğunu aktararak; “Yıllık 800-900 bin tonluk ithalat yapıyor. Biz geçen yıl ancak 3 bin tona çıkarabildik ihracatımızı. Brezilya pazarda hakim. Biz ne yapacağız sektör olarak fedakarlık edeceğiz, devlet de destek verecek” diye konuştu.Sait Koca, beyaz et sektörü için AB’nin de önemli bir pazar olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin dünyada en kaliteli üretimin yapıldığı ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Koca “Denetim raporlarına göre tesislerin herhangi bir sıkıntısı yok. Bakanlık uygulamalarına ilişkin sıkıntı çıkıyor. Bakanlık gerekli destekleri verirse AB pazarını 1-2 ay içinde açarız” dedi.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...