Açıkta satılan bitki çaylarına dikkat!

0
870

Çörek otunun yağı eve gidene kadar uçuyor. Açıkta satılan bitki çaylarının içinden yabancı cisimler çıkabiliyor. Ya da rezene diye bir bakmışsınız nane çayı satmışlar… Uzmanı, açıkta satılan bitki çayları konusunda uyarıyor.


Başak İnsel

Havaların soğumasıyla birlikte grip, nezle gibi birçok hastalık için ilaçları kullanmayanlar, çözümü bitkilerde arıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin başvurduğu noktalardan biri ise aktarlar… Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Başak İnsel, açıkta satılan bitki çaylarının analizleri yapılmadığı için şifa yerine zehir saçabileceği uyarısında bulundu. Bitkisel çayların karışımlarının ölçüsünün büyük önem taşıdığını söyleyen İnsel, bitki çaylarının poşetli olanlarının alınması gerektiğini belirtti.

İnsel, “Bu ürünlerin analizleri yapılıyor. Aktarlardan bitki çayı kesinlikle alınmamalı. Bu çayların içlerinden solucan, salyangoz gibi benzeri canlılar çıkabiliyor. Mesela rezene diye nane çayı satıyorlar çünkü fark edilmiyor. Satılan papatyalarda tıbbi papatya değil bu sebeple işe yaramıyorlar” yorumunda bulundu.

Yoğurdun içine keten tohumu atmak yanlış uygulama

Son zamanlarda internette yayılmış ‘Bitkilerin faydaları” başlıklı yalan yanlış yazıların insanların kafasında karışıklıklar yaratırken, gerçek bilginin de gün yüzüne çıkmasına engel olduğuna işaret eden Başak İnsel, yanlış bitkisel uygulamalara örnekler verdi:

“Örneğin çörek otu yağı uçucu olduğundan öğütüldükten sonra uçup gidiyor. Yani biz eve gelene kadar yağı gittiği için yararı da kalmıyor.

Tıbbi nane (Mentha piperita)

Mide koruyucuları çok zararlı, bunun yerine tıbbi naneyi su içine atarak tüketebiliriz. Akşamdan atıp sabaha kadar bekleteceğiz. Ama bu nanenin türü Mentha piperita yani tıbbi nane olmalı. Alırken içeriğine bakılmalı.

Keten tohumu taze taze öğütülerek suyun içine koyulup 30 dakika bekledikten sonra tüketildiğinde kabızlığa çözüm olur. Halk arasında bilinen yoğurdun içine keten tohumu atmak yanlış bir uygulama.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz