Erdoğan muhalefetin buğday ithalatı iddialarına cevap verdi

0
2105

Son 10 yıla bakıldığında değeri yaklaşık 12,5 milyar doları bulan 41,5 milyon ton buğday ithalatına karşılık, değeri 21 milyar dolara yaklaşan, yaklaşık 49 milyon ton buğday karşılığı ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 8,5 milyar dolarlık bir kârın söz konusu olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen 48. Muhtarlar Toplantısı’nda muhtarlar ile bir araya geldi. Konuşmasında, muhalefetin Türkiye’nin buğday ithal ettiğine yönelik iddiasını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Türkiye yılda ortalama 21 milyon ton buğday üreten, 19 milyon ton da buğday tüketen bir ülkedir. Ne kadar fark var? 2 milyon ton fark var. Bizim böyle bir sıkıntımız yok. Buğday ithalatımız yok mu? Var, hem de oldukça yüksek miktarda var. Üretimimiz tüketimimizi fazlasıyla karşıladığına göre biz bu buğdayı niye ithal ediyor olabiliriz? Tabii ki un, makarna, bisküvi, irmik, bulgur gibi mamul maddelere dönüştürüp, dışarıya satmak üzere ithal ediyoruz.”

Son 10 yıla bakıldığında değeri yaklaşık 12,5 milyar doları bulan 41,5 milyon ton buğday ithalatına karşılık, değeri 21 milyar dolara yaklaşan, yaklaşık 49 milyon ton buğday karşılığı ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 8,5 milyar dolarlık bir kârın söz konusu olduğunu belirtti.  Toplamda tüketimi karşılayabilecek üretimin mevcut olduğunu,  buna rağmen özellikle ekmeklik kalite buğdayda ve arpada spekülatif dalgalanmaların önüne geçmek amacıyla bir miktar hububat ithalatı için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne yetki verdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Sebebi ve miktarı ortada olmasına rağmen bu durumu Türkiye’yi zayıf göstermek için kullanmaya kalkmanın adı muhalefet değil, iş bilmezliktir, fırsatçılıktır. Güya yaz aylarında yaşanan sıkıntıların büyüdüğünü ima ederek milletimizin moralini bozacak ve seçim iklimini zehirleyecek” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bunlara rağmen Türkiye’nin her alanda atılımlara devam ettiğini, döviz kuru ve faizde de ibrenin sürekli aşağı doğru indiğini belirterek şöyle konuştu: “Görüldüğü gibi ekonomimizin geleceğinden ümitli olmamız için gereken her türlü sebebe sahibiz. Her alanda olduğu gibi, ekonomide de yerli ve millî yaklaşımımıza uygun adımları kararlılıkla atıyoruz. Önümüze çıkartılan engelleri birer birer aşarak 2023 hedeflerimize doğru yürümeyi sürdürüyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz