Bu yıl domates ve domates ürünlerine talep artacak

0
2006
2018 yılında sadece Türkiye’de değil, dünya domates üretiminde de gerileme bekleniyor.

Türkiye’de, yılda 2,5 milyon ton civarında salçalık domates üretildiğini belirten Fide Konserve CEO’su Cemal Konakçı, bu yıl bu rakamın 1,5 milyon ton civarında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Üretimdeki bu gerilemenin domates ve domates ürünlerine olan talebi artıracağına dikkat çeken Konakçı; “Üreticilerimizin bu gelişmeden yararlanması için ekim alanlarını genişletmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Fide Konserve CEO’su Cemal Konakçı

Fide Konserve CEO’su Cemal Konakçı, geçen yıl dünya domates üretiminde üretim fazlası bulunması nedeniyle bu yıl ekim alanlarında daralma yaşanacağına dikkat çekti. Bu durumun dünyada domates ve domates ürünlerine olan talebi artıracağını ifade eden Cemal Konakçı, “Bu yıl domates ekim alanlarını genişletilmesi sadece üretici ve ihracatçıya değil ülke ekonomisine de katkı sağlayacak. Bu amaçla, Fide olarak üreticilerimizi teşvik edecek çalışma başlattık. Çalışma kapsamında, bu yılki olan domates alım fiyatımızı geçen yılın % 30 üzerine taşıdık ve 350 TL’ye sabitledik” dedi.

Türkiye’de, yılda 2,5 milyon ton civarında salçalık domates üretildiğini hatırlatan Cemal Konakçı, bu yıl bu rakamın 1.5 milyon ton civarında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Bu üretimin ancak iç pazardaki talebi karşılamaya yönelik olduğunu kaydeden Konakçı, şöyle konuştu:

“2018 yılında sadece Türkiye’de değil, dünya domates üretiminde de gerileme bekleniyor. Oysa domates, dünyada en çok üretim ve tüketimi yapılan ürünlerin başında yer alıyor. Üretimdeki bu gerileme domates ve domates ürünlerine olan talebi artıracaktır. Üreticilerimizin bu gelişmeden yaralanması için ekim alanlarını genişletmesi gerekiyor. Fide olarak, üreticinin bu yöndeki girişimlerini desteklemek amacıyla çalışmalar başlattık.

Üreticinin en büyük sorunlarından biri, firmalar tarafından sözleşme yapılmaması. Sözleşmeli üretimde, çiftçi daha ekim sırasında ürününü, kime kaç liradan satacağını bilerek ekiyor. Serbest ekenler ise oluşacak fiyata razı olmak zorunda kalıyor. Domates fiyatlarındaki dalgalanma da üreticinin zararına neden oluyor. Fide Konserve olarak, çiftçiyle sözleşmeli üretim gerçekleştiriyoruz ve ürün kalitesine büyük önem veriyoruz. Sözleşmelerimiz kapsamında üreticilerimizin gübre, fide, damla sulama, ilaç ve mazot ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunların dışında bu yılın domates ton fiyatlarını da geçen yılın üzerinde bir bedel olan 350 TL’ye sabitledik. Bu fiyatla, hem çiftçimizin olası dalgalanmalardan olumsuz etkilenmesini engelleyerek, üretim artışına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz