300 koyun için iki katı gayrimenkul ipoteği

0
529
CHP Edirne Milletvekili ve Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu: “300 koyunu 600 bin TL ipoteği olanın alması büyük haksızlık.”

CHP Edirne Milletvekili ve Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, 300 koyun için iki katı gayrimenkul ipoteği istendiğini belirterek, “AK Parti bu sefer koyunlarla kandırıyor” yorumunda bulundu.

Gaytancıoğlu; kamuoyunda “köyüne dönen vatandaşlara 300 koyun verip, bakım için asgari ücret tutarında bir maaş ve sigorta olanağı sağlanacak” haberinin, köyden şehirlere göçen vatandaşlar arasında heyecan yarattığını söyledi. 300 koyun alana ayrıca yem desteği ve bakıcı için bir asgari ücret kadar maaş ve sigorta desteği de sağlanacak olmasının bu heyecanı arttırdığını ifade eden Gaytancıoğlu, konu hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Ancak konu etraflıca incelendiğinde “300 koyun için iki katı gayrimenkul ipoteği istendiği” anlaşılmaktadır. 300 koyun tanesi ortalama 1000 TL’den 300 bin TL etmektedir. Başka bir deyişle, 600 bin TL ipoteği olmayan ve bu ipoteği belgeleyemeyen 300 koyunu alamayacaktır. Kaldı ki, köyden kente göç edip sanayileşmenin yoğun olduğu yerleşim birimlerine çalışmaya giden bir üreticinin 600 bin TL’lik ipoteği nereden olsun?

AKP’yi çok iyi tanıdığımız için akla şu soru ister istemez gelmektedir. Acaba 300 koyunu köyden kente göç eden bir kişiye aldırabilmek için 600 bin TL’lik ipotek zenginler tarafından gösterilip, işletmelere yine zenginler sahip olmasın? Ayrıca zenginler, alabilecekleri 300 koyunluk desteğin parası yanında yine çobanına cepten vereceği maaşı ve sigorta masraflarını da devlete ödetecek. Bilindiği gibi Tarım Bakanlığının çobanlar için yıllık ödemesi bulunmaktadır. Yine zenginler, bir yıllık yem desteği alarak doğan kuzular sayesinde sürülerine sürü katacaklardır.”

“300 koyunu 600 bin TL ipoteği olanın alması büyük haksızlık”

Hayvancılığı yıllarca yapıp ilçe ve şehirlere taşınan milyonlarca üretici bulunduğunu kaydeden Gaytancıoğlu, şöyle devam etti:

“Bu işi bilen vatandaşlar köylerine dönerek ya da kiraladıkları küçük arazilerde bu işi çok güzel yapabilir. İpotek miktarını kaldırarak gerçekten üretici ve köyüne dönmek isteyenlere bu proje uygulanırsa hem istihdam sağlanır hem de ithal ettiğimiz ve temel gıdamız olan eti ülkemizde üreterek milli gelirimizi artırabiliriz.

Köye dönen üretici ayrıca ithal edilen samanı, otu bile kendisi yetiştirebilecektir. Köye dönüş sağlanırsa halen boş bulunan 50 milyon dönüm alan ekilip, biçilecek, ithal ettiğimiz buğday, arpa, nohut, mercimek vb. birçok ürün kendi topraklarımızda yetişecektir. Kısacası tüketici değil üretici bir toplum haline gelmiş olacağız.

Fakir ve üretici vatandaşa 300 değil, 100 tane ipoteksiz koyun ve bu destekleri versinler şehirde bir tane üretici vatandaş kalmaz. Oysa bu koşullarda bu iş yine zengine yarayacaktır.”

“Türkiye’de bir ithalat lobisi bulunmaktadır.”

“2007’da yaşanan ve sadece zenginlere Ziraat Bankası aracılığıyla sıfır faizli olarak verilen hayvancılık kredi rezaletini şimdide “koyun vereceğiz” mantığı ile mi geçiştirmeye çalışacaklar? Hatırlayalım; 2007’da Türkiye hayvancılığında yeni bir dönem diye reklamı yapılan ve sektör dışından yatırımcıyı sektöre çekeceğiz mantığı ile çoğu üretici olmayan, tam 390 bin kişiye yaklaşık 9,5 milyar lira faizsiz kredi verildi. Bu kaynak maalesef boşa gitmiştir. Sektöre aktarılan bu faizsiz kredilerin çoğu plansız yatırım sonucu boşa gitmiştir. Çünkü sıfır faizli krediyi alabilmek için yine o dönemde de yüksek miktarlarda ipotek önkoşul gösterilmişti. 500 başlık, 1000 başlık süt ineği çiftlikleri bu dönemde kuruldu, ancak yem fiyatının sürekli arttığı ancak süt fiyatının artmadığı piyasada büyük sürüleri yönetemeyen bu işletmelerin çoğu 2-3 yıl sonra kurdukları çiftlikleri satmak zorunda kaldılar. Hatta bu işletmeler borçlarından dolayı, süt hayvanlarını et fiyatına kesmek zorunda kaldılar ki, Türkiye 2010 yılından itibaren hayvan ithalatına yeniden başladı. Eğer bu 9,5 milyar TL’lik kaynak iyi planlanarak bu işi yaşam biçimi ve adeta mesleği olarak kabul eden küçük işletmelere verilmiş olsaydı, şimdi Türkiye hayvancılığı gerçekten iyi bir durumda olurdu.

AKP’nin buradaki başka bir oyununu da görmemiz gerekir. Türkiye’de bir ithalat lobisi bulunmaktadır. Bu ithalat lobisi ciddi anlamda Tarım Bakanlığında çöreklenmiştir. Bu iş belli ki bu durumda yine belli bir zümreye yarayacaktır. Bu proje için “Türkiye’de yeterli koyun yok, ithal edelim” mantığı ve söylemi ile başta Avustralya ve Yeni Zelanda’dan koyun ithalatı başlayacak ve bundan yine birileri para kazanacak. Aynen şimdi kırmızı et ve canlı hayvan ithalatında, yandaş firmaların kazandığı gibi bu işlerin arkasında bu düşüncenin olduğunu tahmin etmekteyiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz