Özerkan: “Bir dişten bir baş; bir baştan on diş oldu!”

0
611
Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan

Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Ankara’da düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne katılarak, “Bir Baş Sarımsak ile Coğrafi İşaretli Ürünlere Baş Koymak” başlıklı bir konuşma yaptı. Özerkan, Taşköprü’de gerçekleştirdikleri çalışmalarla yerli sarımsağa nasıl değer kazandırdıklarını anlatarak, “Hem üretici hem perakendeci hem de tüketici kazandı; ortak fayda arttı. Oraların deyimiyle ‘Bir dişten bir baş; bir baştan on diş oldu!” dedi.

Metro Toptancı Market olarak ‘Coğrafi İşaretler’ konusunu şirket stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini belirten Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, konuya en üst düzeyde verdikleri önemi göstermek üzere zirveye katıldıklarını vurguladı. “Biz bu işlere moda diye girmedik” diyen Özerkan, coğrafi işaretli ürünler konusundaki hassasiyetlerinin arkasındaki tabloyu şöyle aktardı: “Dünyada bir yandan nüfus artarken, üretim endüstriyelleşip değerler yok olurken, çevreye verdiğimiz harabiyet artarken, diğer yandan damak paletimiz de giderek daralıyor. Bundan sadece bir süre önce, kebap yapımında kullanılan hayvan ırkı sayısı 32 idi! Öte yandan tüketici, ürünlerin eski tadının tuzunun kalmadığından şikâyet ediyor. Bir taraftan çakma ürünlerden şikâyet ederken öte taraftan aldığımız ürünün doğruluğunu sorgulamıyoruz. Geleceğimiz noktada bir gün bütün peynirler Ezine Peyniri, bütün ballar Karakovan balı olacak; ama Karakovan balı artık Karakovan balı olmayacak. 300 ürün herkese yetecek…”

“Coğrafi İşaretli Ürünleri stratejik yaklaşım olarak benimsedik”

Bu tablo karşısında çıkış yolunun Coğrafi İşaretli Ürünlere yönelmek olduğunu belirten Kubilay Özerkan, “Coğrafi İşaretli Ürünler, kırsal kalkınma, biyoçeşitliliğin korunması ve gıda güvenliği açısından çok önemli. Binlerce yıldır rafineleşmiş, kökleri bu topraklarda olan Taşköprü sarımsağının yanlış olması ihtimali, önümüzdeki 50 yılda onun sağlığımıza zararlı olduğunun keşfedilmesi ihtimali yüzde kaç?

İşte Taşköprü sarımsağının bize zararlı olduğu gün, büyük ihtimalle biz bozulmuşuz demektir… Biz Metro olarak bu düşüncelerle Coğrafi İşaretli ürünleri ve aynı zamanda Gıda Atık ve Kayıp Projelerimizi bir iş modeli, stratejik bir yaklaşım olarak belirledik. Bu konuda yaptıklarımızla aslında bir yarış başlattık, hiç kimsenin dışında kalamayacağı bir yarış…” şeklinde konuştu.

Taşköprü sarımsağına değer kazandıran proje

Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Taşköprü sarımsağının Coğrafi İşaretli Ürün olması için yaptıkları projenin detaylarını şöyle paylaştı:

“Taşköprü’de rekolte 50.000 tondan 12.000 tona düşmüştü. Çin sarımsağının tehdidi altındaydı. Rekabetten dolayı maalesef kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Önce üreticide farkındalık yarattık. Eğitimler verdik, seminerler düzenledik. Gerçek tohum ve doğru üretim metotlarını bir araya getirerek, üretimdeki verimliliği artırdık. Satın alma garantisi verdik. Soyulmuş, püre, dondurulmuş gibi kullanım alanları geliştirerek ürüne katma değer kattık. Reklam kampanyalarımızla tüketicide bilinç yarattık. Taşköprü sarımsağının iç ve dış piyasada pazar payı arttı. Tüketici doğal, sağlıklı ve hakiki ürünü nispeten daha makul fiyatlara almaya başladı. Bugün 12 Metro ülkesine Taşköprü sarımsağı ihraç ediyoruz. Bunu bir iş yapma biçimi olarak ele aldığımızda; üretici bilinçlendi, verim, rekolte arttı, gıda kayıpları azaldı. Yerel tohum korunmuş oldu. Bu projeyle 1.000 çiftçiye dokunduk yanı kırsal kalkınmaya katkı sağlandı. Hem üretici hem perakendeci hem de tüketici kazandı; ortak fayda arttı. Oraların deyimiyle ‘Bir dişten bir baş; bir baştan on diş oldu!”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz