Ana Sayfa Beslenme Çok fazla meyve yemek kilo aldırır mı?

Çok fazla meyve yemek kilo aldırır mı?

0
3195

Çoğu insan, tükettiği meyvenin enerjisini hiçe sayarak kendini bir şeyler yemiş olarak görmez. Peki, bu doğru mu? Fazla tüketilen meyvenin, ağırlık kazanımı olarak geri döndüğüne dikkat çeken Diyetisyen Fatma Yılmaz, meyve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Diyetisyen Fatma Yılmaz

Sebze ve meyveler genellikle düşük kalorilidir. Sebze ve meyveyi birbirinden ayıran özellik ise meyvelerin tatlı olmasıdır. Meyvelerin tadı içeriğindeki şekerden kaynaklanır. Meyvelerde bulunan şeker genellikle sindirime gerek duymadan direkt kana karışır. Bu şekerin ismi früktozdur ve meyve şekeri olarak bilinir. Üzüm ise diğer meyvelerden farklı olarak glikozu daha fazla içerir. Meyvelerde sindirilemeyen kısım ise posadır. Posa, daha çok meyvenin kabuk kısmında ve çekirdeğine yakın kısmında bulunur.

Meyvelerin enerji içeriği bünyesinde bulunan şeker, nişasta ve posa miktarına göre değişir. Meyveler kabuğu soyulmadan posasıyla birlikte yenmelidir.

Bazı meyvelerin 100 gramında bulunan enerji miktarları

Bir adet elmanın büyüklüğü 100-200 g arasında değişmektedir. Günde 3 elma yense en az ortalama 300 kalori almış olur. Taze sıkma portakal suyu için ise bir bardak hazırlamak için ortalama dört orta boy portakal gereklidir. Bu da yaklaşık 500 kalori civarındadır.

Çoğu insan tükettiği meyvenin enerjisini hiçe sayarak bir şeyler yemiş olarak görmez kendini. Ama bu yanlış bir yaklaşımdır. Yukarıda verdiğim örneklerle kaç kalori geldiğini görmüş olduk. Bu şekilde her gün fazladan alınan 200 kalori ayda 6000 kalori yapar yaklaşık olarak. Bu da ayda 900 g kilo kazanımı demektir.

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda meyvelerde de bulunan früktozun diğer karbonhidratlara göre daha çok yağa dönüştüğünü ortaya koymuştur. Bu da fazla tüketilen meyvenin bize ağırlık kazanımı olarak geri dönmesi demektir.

Sağlık beslenme önerilerinde sağlığın korunması için günde en fazla 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Bu miktarı sadece meyve olarak almak doğru değildir. Sebzeyle birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha yararlıdır. Acıktığımız zaman bir adet meyve yerine bir adet salatalık yemek alacağımız enerjiyi üçte bir oranında azaltmak demektir. Meyve tüketirken meyvenin büyüklüğü de önemlidir. Genellikle bir orta boyu bir porsiyona denk gelmekte, büyük boyda olanlar ise bir porsiyonu aşmaktadır. Her şeyde ölçülü olduğumuz kadar meyve tüketiminde de ölçülü olmalıyız.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz