21.5 C
Ankara
Perşembe, Nisan 25, 2024

Coğrafi İşaretli ürünler

Öğretmenlere Coğrafi İşaretli Ürünler dersi

Metro Türkiye, MEB iş birliğinde 2.300 öğretmene Coğrafi İşaretli Ürünler dersi veriyor.

Manyas Kelle Peyniri tamam, sıra Kazak Fasulyesinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Manyas coğrafi sınırlarında üretilen diğer peynirlerden ve benzeri peynir ürünlerinden ayırt edici özellikleri bulunan Manyas Kelle Peynirinin coğrafi işarete kavuşmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Ahmet Akın, “Haziran 2019’da başlayan, katkı ve destek sunduğumuz çalışmaların olumlu sonuçlanacağından hiç şüphe etmedim. Çünkü kelle peyniri Manyas’a özgü önemli bir değer. Sıra kazak fasulyesinde” dedi.

Gaziantep 37 tescille coğrafi işarette lider

Antalya Ticaret Borsası ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Sizin Oraların Nesi Meşhur?” programında Gaziantep’in yöresel ürünleri ve coğrafi işaretli ürünleri konuşuldu.

“65 bin öğrenci derslerinde coğrafi işaretleri okuyor”

Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai: “11. Kalkınma Planı’nda sunduğumuz öneri neticesinde, coğrafi işaretli ürünler bu yıl okullarımızda müfredata girdi. Bunun için geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığımız ile bir protokol imzalamıştık. Şu anda mesleki ve teknik liselerin yiyecek - içecek hizmet alanında okuyan yaklaşık 65 bin öğrenci derslerinde coğrafi işaretleri okuyor, öğreniyor. Bu konuda katkımız olduğu için onur duyuyoruz.”

Tarım ve gıda ürünlerine “Marka Geliştirme ve Tanıtım Ajansı” geliyor

Türkiye'de üretilen tarım ve gıda ürünlerinin markalaşması ve coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa Birliği'nden (AB) de tescil alması için geliştirilen yeni stratejiler çerçevesinde, bu konudaki çalışmaları tek çatı altında toplayacak "Marka Geliştirme ve Tanıtım Ajansı" kurulması planlanıyor.

Coğrafi İşaretlerin başını kebap çekiyor!

TÜRKPATENT’in son 5 yıllık verilerine göre, en çok coğrafi işaret tescili gıda alanında kebap için alınırken, başı Şanlıurfa ve Gaziantep illeri çekiyor.

Coğrafi İşaretli Ürünler üzerine düşünceler

Coğrafi İşaretli Ürünler o kadar önemlidir ki önemlerini sadece parayla ifade etmek büyük hata olur. Coğrafi İşaretli Ürünler, gelir dağılımının tabana yayılmasına katkı sağlayabileceği, katma değerli ürün ihracatımızı arttırabileceği, kırsal kalkınmaya katkı yaparak kırsaldan kente göçün önünde önemli bir engel teşkil edebileceği gibi, kültürlerin, geleneklerin, üretim usul ve tekniklerinin, endemik hazinelerin korunmasını ve yaşatılmasını da sağlar.

Prof. Dr. Tekelioğlu: “Çok tescil, coğrafi işaretler kavramını öldürür.”

Coğrafi işaretin doğru ürüne verilmesi gerektiğine dikkat çeken Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu; "Çok tescil, coğrafi işaretler kavramını öldürür, tescile olan güvenin kaybedilmesine yol açar" dedi.

Boris Minialai: “Raflarımızda 130’u aşkın coğrafi işaretli ürün bulunuyor”

2011 yılında başladıkları Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi’nde bugün raflarında 130’u aşkın coğrafi işaretli ürün bulunduğunu belirten Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minalai, “Ürünlere marka değeri kazandırmanın yanı sıra yerel kalkınmaya da destek oluyoruz.” dedi.

Pakdemirli’den coğrafi işaretli ürünlerin satışına ilişkin açıklama

Ulusal zincir marketlerde coğrafi işaretli ve yerel ürünlerin satış mecburiyetinin yasal olarak yüzde 1 olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu oranın yüzde 20-25'ler seviyesine taşınması durumunda hem yerel ekonominin kalkınmasının hem de ciddi bir verimliliğin yakalanabileceğini söyledi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img