“Sağlıklı ve temiz gıdaya erişim temel insan hakkıdır”

0
1066
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel: “Dünya Gıda Günü’nde güçlü bir şekilde farkına varmamız gereken şey, sağlıklı ve temiz gıdaya erişimin para kazanılacak bir ekonomik faaliyet olmanın ötesinde temel insan hakkı olduğudur.”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, sağlıklı ve temiz gıdaya erişimin dünyada da Türkiye’de de temel insan hakkı olduğunu vurguladı.

Dünyada bu gün 800 milyon insanın aç, 1 milyon 200 bin insanın yoksul, buna karşılık 600 milyon insanın ise obez olduğuna dikkat çeken Tezel, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dünyada bir tarafta gelişmiş ülkeler gıdada arz fazlası yaşarken diğer tarafta pek çok ülke açlık ve yetersiz beslenme ile boğuşuyor. Öte yandan her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi erozyon ve çeşitli sebeplerle yok olurken, iklim değişikliği de küresel olarak tarımsal üretimi tehdit ediyor. Dünya her şeye rağmen 7 milyar insanı besleme potansiyeline sahip. Ancak bu potansiyelin tüm dünyada dengeli olarak kullanılması gerekli. Aksi halde bugün yaşanan egemenlik savaşları gelecekte doğrudan açlığın yol açtığı beslenme savaşlarına dönüşecek. Dolayısıyla Dünya Gıda Günü’nde güçlü bir şekilde farkına varmamız gereken şey, sağlıklı ve temiz gıdaya erişimin para kazanılacak bir ekonomik faaliyet olmanın ötesinde temel insan hakkı olduğudur. Geleceğin dünyasının liderleri daha çok silah üreten, daha çok savaşanlar değil, insanların sağlıklı, temiz ve besleyici gıdaya daha kolay ve eşit ölçüde erişebilmesine liderlik edenler olacak.”

Dünya Gıda Günü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1945 yılında kurulduğu gün olan 16 Ekim’i her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutluyor. Bu kutlama bütün dünyada, içinde Türkiye’nin de bulunduğu 150’den fazla ülkede gerçekleşiyor. FAO’nun öncülüğündeki Dünya Gıda Günü etkinliklerinde herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma ihtiyacı hakkında farkındalık yaratıp eyleme geçilmesi teşvik ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz