“Avrupa bunalıma girebilir”

0
827
Analist Gizmen Nalbantlı’ya göre Avrupa bunalıma girebilir. Şu an pek çok ülkenin mali durumu iyi değil.

AB’nin dağılıp dağılmayacağı tartışmaları devam ederken, ülke ekonomileri ile ilgili korkular artıyor. Analist Gizmen Nalbantlı’ya göre Avrupa bunalıma girebilir. Şu an pek çok ülkenin mali durumu iyi değil.

Analist Gizmen Nalbantlı
Analist Gizmen Nalbantlı

İtalya’da geri ödenmeyen kredilerin 360 milyar Euro’yu bulduğunu bildiren Nalbantlı, “Bu tutar Euro Bölgesi’nde ödenmeyen kredilerin üçte biri. Bu ortamda sorunlar artıyor, kurtarma paketi fikri kuvvetleniyor.“ açıklamalarında bulunuyor.

İtalya’da anayasa referandumunun önemli olacağını belirten Nalbantlı, şöyle devam ediyor:

“İki parlamentolu yapı reformların önünde en büyük engellerden biri olarak görülüyor. Burada İtalya Başbakanı Renzi’nin tutumu önemli olacak. İtalya’nın içinde bulunduğu bunalımdan kurtulma yolunun anayasa reformu olacağını beyan eden Renzi, referandumdan ‘hayır’ kararı gelmesi halinde istifa edeceğini açıkladı. İstifanın ardından erken seçim ve M5S’in güçlenme riski var. Anketlerde M5S ile Renzi’nin partisi başa baş durumunda MS5’in seçimden galip gelmesi ile İtalya’nın Euro’dan çıkma ihtimali artacak.

İspanya ve Portekiz’de de durum İtalya gibi. Bu 3 ülke, Yunanistan, İrlanda, Romanya, Bulgaristan, Macaristan oldukça kötü durumda.“

Bütçe açıklarının ülkelerin önemli sorunlarından olduğunu anlatan Nalbantlı,“Yüzde 3’ü aşan açıklar nedeniyle İspanya ve Portekiz’e yaptırım başlatma kararı alındı. Bu ülkelerin bütçe açıklarının yanı sıra kamu borcu da yukarılarda. Yunanistan, İtalya, Portekiz, İrlanda ve Belçika’nın borcun milli gelire oranının yüzde 100’ü aştığını görüyoruz. Bu oranlar ile bu ülkeler büyümede geride kalırken, istihdam yaratma sorunu devam ediyor. “ diyor.

Gizmen Nalbantlı, ayrıca şunları kaydediyor:

“AB’nin dağılması senaryolardan biri ama durum İngiltere’nin kopuşundan ayrı olacaktır. İngiltere AB’nin özel statülü üyesi idi. Kendi para birimini kullanan İngiltere, Schengen’e katılmadı. Hukuki manada da Avrupa’dan ayrı olan İngiltere’nin durumu birlik için geçerli değil.

Ama istihdam ve ekonomik durumun verdiği huzursuzluk bir milat olacaktır. İtalya’da AB’den kopuş referandumu talep edenler yüzde 58, Fransa’da yüzde 55. İsveç, Belçika, İspanya, Almanya ve diğer pek çok ülkede referandum talep etmeyenleri geçiyor. Oylamada kopuş yönünde tercih kullanım yüzdeleri en çok olan ülkeler ise İtalya ve Fransa. Oranlar sırası ile yüzde 48 ve yüzde 41.

Dağılmanın getireceği yük ve maliyeti ülkeleri risk almaktan kaçındırıyor. Ama borç yükünün artmaya devam etmesi ve bankaların daha da kötüleşmesi Avrupa’yı bunalıma sokabilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz