12.8 C
Ankara
Cuma, Mart 29, 2024

Brexit

Türkiye-Birleşik Krallık ticaretini neler bekliyor?

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasıyla başlayan 1 yıllık geçiş sürecinin bitmesine saatler kala Brüksel-Londra hattındaki Brexit müzakerelerinde uzlaşma sağlandı. Birleşik Krallık ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması (STA) imzalandı. Türkiye için süreç bundan sonra nasıl işleyecek?

AB ve Birleşik Krallık Brexit sonrası için anlaştı

Birleşik Krallık (BK) 31 Aralık 2020 itibarıyla AB üyeliğinden ayrılmış olacak. AB ile yeni ilişkisinin biçimlendiği müzakereler oldukça zorlu geçti ve aylar sonra nihayet uzlaşı sağlandı. Bu şekilde anlaşmasız Brexit tehlikesi önlenmiş oldu.

Birleşik Krallık ile STA müzakereleri sürüyor

Türkiye, Brexit sonrası Birleşik Krallık ile Gümrük Birliği’nin devamını sağlayacak STA Ekim ayında imzaya hazır hale getirip, yıl sonuna kadar onay sürecini tamamlamayı hedefliyor. 1 Ocak 2021’de yürürlüğe koyulması planlanan STA’nın takvimi için Birleşik Krallık ile görüş birliği sağlandı.

İhracatçılar, İngiltere ile gümrük vergisiz ticarete devam etmek istiyor

Brexit sonrası İngiltere – Türkiye görüşmeleri başlıyor. İhracatçılar, İngiltere ile gümrük vergisiz ticarete devam etmek istiyor ama Türkiye’nin bu konuda bir anlaşma yapabilmesi için öncelikle İngiltere ile AB’nin anlaşması gerekiyor.

Brexit’te öne çıkan formül: Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci Brexit sonrası, Türkiye – İngiltere dış ticaretinin zarar görmeden devam etmesi için Türk ve İngiliz tarafları formül arıyor. İki ülke arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği için Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması öne çıkan formül olarak masanın üzerinde duruyor.

Lojistik verilere göre ticarî büyüme, ivme kaybetmeye devam edecek

DHL Global Ticaret Barometresi Endeksi, Mart 2019 itibarıyla Aralık 2018’e kıyasla 4 puan kaybederek 56’ya geriledi. Ara ve ham ürünlerden elde edilen lojistik veriler, ticaretteki büyümenin ivme kaybetse de nispeten düşük bir hızda devam ettiğini gösteriyor.

Bakan Pekcan: “Helal Akreditasyon Kurumu 2019 yılında faaliyetine başlayacak”

Helal ekonomisinin küresel bazda 3,9 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığına dikkati çeken Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 1,8 milyar Müslüman nüfusun gıda, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik gibi alanlarda helal ürün ve belgelendirmesine ilişkin talebinin giderek arttığını, bu ihtiyacın giderilmesine yönelik Helal Akreditasyon Kurumunun 2019 yılında akreditasyon faaliyetlerine başlayacağını kaydetti.

Türk gıda ihracatçıları için Brexit fırsatı

Dean Harris: “Şu anda AB ile var olan anlaşmalar nedeniyle dezavantajlı görünen durum Brexit ile fırsata dönüşebilir.”

AB’nin büyüme tahminleri revize edildi

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin büyüme tahminini 2018 yılı için aşağı yönlü revize etti.

Brexit geçiş dönemi ve gıda endüstrisi

İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma (Brexit) süreci müzakerelerinde geçiş dönemi ile ilgili anlaşmaya varıldı. Ancak varılan anlaşma İngiltere gıda ve ticaret federasyon ve dernekleri arasında görüş ayrılıklarına neden oldu.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img