Öztrak: Buğday üreticisinin zararını kim ödeyecek?

0
474
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Tekirdağ İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında buğday fiyatlarında, ekonomide ve siyasetteki son gelişmeleri değerlendirdi.

Buğdayda gümrük vergisinin hasat döneminde indirilmesi ve taban fiyatın geç açıklanması nedeniyle çiftçinin ciddi zararla karşı karşıya kaldığını belirten CHP’li Faik Öztrak, “Alınan hatalı kararlar nedeniyle ton başına 940 TL taban fiyat açıklanan buğdayını 850 TL’ye satmak zorunda kalan çiftçinin zararını kim ödeyecek?” diye sordu.

Buğdayın taban fiyatındaki artışın enflasyondaki artışın çok altında kaldığına dikkat çeken Öztrak, “Ekmeklik buğdayın dolar bazında fiyatı 2013’ten bu yana yüzde 32 geriledi. Buğday üreticisinin masasına koyduğu her üç ekmekten birini bu Hükümet aldı” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Tekirdağ İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında buğday fiyatlarında, ekonomide ve siyasetteki son gelişmeleri değerlendirdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Tekirdağ İl Yöneticisi Sezai Tali, CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu ve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda, CHP’li Öztrak şunları söyledi:

Hasat dönemi gümrük duvarı indirildi

Bu yıl toprak buğday üreticisinin yüzünü güldürdü. Fakat Hükümet, Ramazan Bayramı’nın son günü çıkardığı bir kararla hasat mevsimini çiftçiye zehir etti. Buğdayda ithalat vergisi yüzde 130’dan yüzde 45’e indirildi. Daha önce de buğdayda gümrük vergisi belli dönemlerde düşürülürdü. Fakat bu yapılırken çiftçiyi korumak için hasat dönemine denk getirilmemesine özen gösterilirdi. Ancak bu yıl Hükümet, hasat döneminde, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) henüz taban fiyatını bile açıklamamışken, buğdayda gümrük duvarını indirerek çiftçiyi ithalatçı, tüccar ve sanayici karşısında güçsüz bıraktı. Kararın psikolojik etkisiyle ekmeklik buğday fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın ifadesiyle ekmeklik buğdayın fiyatı bazı bölgelerde 850 TL’ye kadar düştü.

Enflasyon %10,9, buğday fiyatı ise sadece yüzde 3,3 arttı

Tüm bu gelişmeler yaşanır, buğday üreticisi ürününü yok fiyatına satmaya zorlanırken iki gün önceye kadar taban fiyatı da açıklanmamıştı. Bakanlığın iki gün önce açıkladığı taban fiyatlar buğday üreticisini bir kez daha üzdü. 2016’da Anadolu Beyaz-Kırmızı Sert Buğday için ton başına 910 TL olan taban fiyat, 2017’de 940 TL’ye çıkarıldı. Bu yüzde 3,3’lük bir artış anlamına geliyor. Aynı dönemde enflasyon yüzde 10,9 artmış, mazot fiyatı yüzde 19,5 artmış, gübre fiyatı yüzde 10 ila 12 artmış, ilaç fiyatı yüzde 18 ila 20 artmış. Maliyet ile referans fiyatlar arasına sıkışan çiftçi perişan olmuş.

Çiftçinin zararını kim ödeyecek?

Peki, 940 TL’lik taban fiyat açıklanmadan önce, gümrük vergisinin düşürülmesinin de etkisiyle buğday fiyatları dip yaptığında, ürününü 850 TL’ye satmak zorunda kalan çiftçinin hali ne olacak? Bu çiftçilerimizin zararını kim ödeyecek? Hükümet, alınan yanlış karardan dönmeli, çiftçimizin daha fazla zarara uğraması engellenmelidir.

Masadaki ekmeğin üçte biri gitti

Buğday fiyatlarına döviz cinsinden bakıldığında çiftçimizin içine düştüğü sıkıntı daha net görülüyor. 2013 yılında 1 ton sert ekmeklik buğdayın taban fiyatı 379 dolardı. Son açıklanan rakamlarla bu fiyat 259 dolara kadar inmiş oldu. Böylece son 4 yılda buğday taban fiyatı yüzde 32 geriledi. Yani Hükümet, izlediği yanlış politikalar nedeniyle çiftçinin masasındaki her üç ekmekten birini aldı.

Derhal önlem alınmalı

Hükümetin çiftçiye zulmü artık son bulmalıdır. İktidardakiler başka şeylerle uğraşmayı bırakıp bir an önce vatandaşın, çiftçinin sorunları üzerine eğilmeye başlamalı, gerekli önlemleri almalıdır. Vatandaşın gelirini artıracak önlemler alınmazsa, zaten borca batmış durumdaki vatandaş bu borçları ödeyemez hale gelecektir. Geliri olmayan vatandaş borcunu ödeyemezse bunun altında tüm ekonomi kalır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz