14.9 C
Ankara
Pazar, Nisan 28, 2024

FAO: Toprak ve bakliyatı birlikte düşünmek

Okumalısınız!

Dünya Toprak Günü’nde yayınlanan yeni FAO raporuna göre toprak ve bakliyatı birlikte düşünüp harekete geçmek, dünyanın büyüyen nüfusunu beslemek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için önemli katkılarda bulunuyor.

Toprak ve bakliyat ikilisi; çevreyi koruyan, verimliliği güçlendiren, iklim değişikliğine uyumu kolaylaştıran, topraklar için temel besleyicileri tedarik eden biricik bir fırsat sağlıyor.

Bakliyatlar besleyici seviyesi yüksek gıda sağlayarak biyolojik ekosisteme çevresel olarak dirençli ürünler sunuyor. Yenilenemeyen bir kaynak olan topraklardan ise gıdamızın yüzde 95‘ini elde ediyoruz.

FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji: "Küresel toprak kaynaklarının yüzde 33’ü bozuluma uğruyor."
FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji: “Küresel toprak kaynaklarının yüzde 33’ü bozuluma uğruyor.”

Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi bakliyatlar nitrojen düzenleyici olarak da işlev gördükleri için toprak sağlığını iyileştiriyor, diğer bitkilerin daha iyi yetişme koşullarına kavuşmasını sağlıyor.

Rapora göre; tahıl ekiminin bakliyat ekiminden sonra yapıldığı durumlarda, hiç bakliyat kullanılmadığı durumlara göre hektar başına ortalamada 1.5 ton daha fazla ürün sağlanıyor. Bunun da 100 kilogram nitrojen gübrenin etkisine eşit olduğu belirtiliyor.

Yeni rapor, bakliyat ve toprakların sürdürülebilir gıda ve tarım sistemleri için nasıl stratejik bir müttefik olduğunun altını çiziyor.

Organizasyon’un üye ülkelerinde oluşan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Konseyi tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Toprak Yönetimi için Gönüllü Kılavuz dünyanın bu en büyük karasal karbon havuzunu korumak için teknik ve politika düzeyinde bazı tavsiyelerde bulunuyor. Bu rehber sürdürülebilir toprak yönetimini yaymak ve toprakları sağlıklı kılmak için her seviyede uygulanabilecek yöntemler sunuyor.

Tarlada bakliyatlar

Asitleşme, tuzlaşma, erozyon gibi nedenlerden dolayı dünyadaki toprakların üçte biri bozuluma uğramış durumda. Bakliyatın birlikte ekim, ürün rotasyonu gibi tarım teknikleri eşliğinde kullanılması toprakların sağlığını iyileştiriyor. Rapora göre, toprak sağlığının mimarı olan bakliyatlar belli bir toprak bakterisini taşıdığı için nitrojeni biyolojik olarak düzenliyor. Bu doğal süreç ise sentetik gübrenin bir senede 10 milyar dolar maliyetine eşit.

Rapor Hindistan’da yer alan bir araştırmaya da yer vererek bakliyat yetiştirildiğinde erozyonun yüzde 59 azaldığını ortaya koyuyor.

Kuraklığa dayanıklı bir tür olan bakliyatlar, karbon depolama yeteneklerinden dolayı iklim değişikliğine uyum ve etkilerini azaltım konusunda iklim dostu özellikleriyle öne çıkıyor.

Dünyanın ikinci bakliyat üreticisi ve önde gelen ihracatçısı olan Kanada’da, bakliyatın ürün rotasyonu tekniğiyle kullanıldığında sentetik nitrojenin üçte iki oranında daha az kullanıldığını ortaya koydu.

Türkiye’de Dünya Toprak Günü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Toprak Günü’nde konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji küresel toprak kaynaklarının yüzde 33’ü bozuluma uğradığını ve ülkeler sürdürülebilir yönetim pratiklerini ve uygun teknolojileri benimsemekte aktif rol alırsa bu gidişin tersine döndürülebileceğini konuşmasında belirtti.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...