Tüfenkci: “Ürün İhtisas Borsası ile lisanslı depolar tam anlamıyla fonksiyonlarını icra edecek”

0
348
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017’nin 10 ayında geçen yıla göre, faaliyetteki lisanslı depo işletmesi sayısında yüzde 123, lisanslı depo kapasitesinde yüzde 108 artış sağladıklarını belirterek, “Bu yıl sonuna kadar kuracağımız Ürün İhtisas Borsası ile lisanslı depolar tam anlamıyla fonksiyonlarını icra edecektir.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2018 bütçesine ilişkin sunum yapan Tüfenkci, lisanslı depoculuk sistemini geliştirdiklerini ve depolama kapasitesini arttırdıklarını vurguladı. 2017’nin 10 ayında geçen yıla göre faaliyetteki lisanslı depo işletmesi sayısında yüzde 123, lisanslı depo kapasitesinde ise yüzde 108’lik artış sağladıklarını ifade eden Tüfenkci; “Kuru üzüm, Antep fıstığı ile kuru kayısının da en kısa sürede lisanslı depolarda muhafaza edilmesini sağlayacağız. Bugüne kadar çiftçilerimize toplam 22,7 milyon lira kira desteği ödemesi gerçekleştirildi. Bu yıl sonuna kadar kuracağımız Ürün İhtisas Borsası ile lisanslı depolar tam anlamıyla fonksiyonlarını icra edecektir.” şeklinde konuştu.

Sebze meyve ticaretinde kayıt dışı yüzde 48’e düştü

Sebze ve meyve ticaretinde de zayi oranlarının düşürülmesi ve kayıt dışılıkla mücadelede önemli aşama kaydettiklerini bildiren Tüfenkci, Hal Kayıt Sistemi’yle sebze ve meyve ticaretinde izlenebilirliği sağladıklarını ifade etti. Tüfenkci, sebze ve meyve ticaretindeki lojistik faaliyetlere ilişkin zorunlu standartları belirlediklerini, kayıt dışılık oranını yüzde 70’lerden yüzde 48’e düşürdüklerini dile getirdi.

Ürünlerin standartlara uygun ambalajlar içinde standartlara uygun araçlarla taşınacağını belirten Tüfenkci, piyasanın bu standart uygulamalara adaptasyonu için 2019 yılı başına kadar geçiş süresi öngörüldüğüne işaret etti.

Kamuoyunda “Hal Kanunu” olarak bilinen kanunda değişiklik yapılmasıyla ilgili çalışmalarda son aşamaya geldiklerini aktaran Tüfenkci, üreticilerden tüketicilere tedarik zincirinin kısaltılarak tüketicilerin uygun fiyatlı mal temin edebilmesini sağlayıcı düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Esnafa yeni eylem planı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Bakanlık olarak, Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemine (ESBİS) kayıtlı 1,7 milyon esnaf ve sanatkara yönelik hizmet verdiklerini belirterek, “Esnaf ve Sanatkarların 2023 Vizyonu” temasıyla yeni bir strateji belgesi ve eylem planı hazırladıklarını açıkladı.

Bu çerçevede yürütülen çalışmaları kısa sürede tamamlayacaklarını vurgulayan Tüfenkci, 2018’in ilk çeyreğinde Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı (ESSEP) uygulamaya koyacaklarını bildirdi. Tüfenkci, Esnaf Ahilik Sandığını kurduklarını ve 2018 itibarıyla kesintilerin başlayacağını kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz