Satılıyor mu, satılacak mı derken, 14 şeker fabrikası satışa çıktı

0
640
Şeker fabrikaları satış ihalesine 26 Şubat'tan itibaren teklif verilmeye başlanacak.

Hükümet, KHK ile Şeker Kurulu’nun kaldırılmasının ardından gözlerin çevrildiği devletin elindeki şeker fabrikalarından 14 tanesi için satış sürecini başlattı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkşeker’e ait bazı fabrikaların özelleştirilmesi hakkında açıklama yayınladı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin (Türkşeker), özelleştirmeye hazırlanmak amacıyla 2000 yılında özelleştirme kapsamına, 2008 yılında ise özelleştirme programına alındığı hatırlatılan açıklamada; “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun belirlediği strateji çerçevesinde özelleştirme hazırlık çalışmaları tamamlanmış ve bazı fabrikalar için ihale ilanı aşamasına gelinmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada; özelleştirme programı kapsamında 14 şeker fabrikasının (Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat şeker fabrikaları) özelleştirilmesi için ihale süreci başlatıldığı kaydedildi.

Özelleştirme yapılırken söz konusu fabrikalarda çalışanların ve pancar ekimi yapan çiftçilerin korunması ile fabrikalarda üretimin devamlılığının temel ilke olarak ele alındığı ve bu konularda ihale belgelerinde önemli düzenlemeler yapıldığına dikkat çekilen açıklamaya göre;

Özelleşecek fabrikalarda çalışan memurlar diledikleri takdirde Türkşeker’e ait diğer fabrikalarda çalışmaya devam edebilecekler.

Arzu ederlerse tüm özlük hakları korunarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil olacaklar. Ayrıca talep etmeleri halinde özelleştirilen fabrikalarda yeni yatırımcılar ile çalışabilecekler.

Mevcut kotalarda üretime devam

Mevcut durumda Türkşeker’e pancar temin eden çiftçiler mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edecekler.

Alıcılara, mevcut çiftçilerle asgari 5 kampanya dönemi boyunca pancar üretim sözleşmelerini devam ettirme zorunluluğu getirildi. Bu düzenleme ile mevcut tüm çiftçilere pancar üretim sözleşmelerini devam ettirme imkânı sağlanacak.

Fabrikalarda üretim devamlılığı ve zorunluluğu getirildi

Özelleştirme modeli çerçevesinde temel hedeflerden birisi de fabrikaların pancardan şeker üretimi faaliyete devam etmelerinin sağlanması olduğu belirtilen açıklamada; bu amacı gerçekleştirmek üzere, yatırımcıların üretim faaliyetlerini devam ettirmeleri yönünde şartlar öngörüldüğü kaydedildi.

ÖİB açıklamasında, şeker üretimi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan arsa ve araziler ile şeker fabrikalarının üretim faaliyetleri için gerekli olmayan taşınmazlarının ihale kapsamı dışında tutulduğu bilgisi de yer aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz