2 C
Ankara
Pazartesi, Mart 25, 2024

Hedef 1,5 derece

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Fransa’nın başkenti Paris’te yaklaşık iki haftadır süren Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP21) nihai anlaşma taslağı üzerinde uzlaşma sağlandı. Taslak, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altına düşürmeyi öngörüyor ve 1,5 derecenin altına inme hedefini koyuyor. Anlaşmada ayrıca, gelişmekte olan ülkelere 2020’den itibaren küresel ısınmayla mücadelede her yıl 92 milyar euro yardım yapılması öngörülüyor.

Laurent Fabius

Anlaşma taslağında ‘olabilecek en iyi dengeyi’ kurmaya çalıştıklarını söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, taslağın ‘adil, kalıcı, dinamik, dengeli ve yasal olarak bağlayıcı’ olduğunu belirtti. İmzalanması halinde anlaşmanın ‘tarihi bir dönüm noktası olacağını’ söyleyen Fransız bakan, “Tüm dünya nefesini tutmuş, bize güveniyor” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, anlaşmayı “tarihi” olarak nitelerken, anlaşama metninin başarılması imkansız olduğu düşünülen temel unsurları içerdiğini kaydetti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise kısa konuşmasında, “İklim değişikliğine çözümler şimdi masada” dedi.

paris
Taslak, imzalanmak üzere 196 ülkenin temsilcilerine dağıtıldı. İmzalanması halinde anlaşma, iklimin korunmasında hemen hemen tüm devletleri taahhüt altına sokan ilk anlaşma olacak. 

Metinde, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

Deutche Welle/Ajanslar

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...