Meksika’nın organik et sektörüne AB ilgisi

0
916
Gelecek aylarda Avrupa Birliği ve Meksika’nın organik üretim ile ilgili düzenlemelerden sorumlu yetkilileri organik sistemlerle ilgili bilgi almak amacıyla karşılıklı ülke ziyaretlerinde bulunacaklar.

Avrupa Birliği (AB) ve Meksika, organik ürünlerde ikili ticaret anlaşması görüşmeleri ile ticaret ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu anlaşmanın, henüz emekleme aşamasında olan Meksika organik et sektörü için pek çok yarar sağlayacağı belirtiliyor.

 Meksika organik et sektörünün öncülerinden Pedro Parada; “Meksika’nın ‘yeşil’ üretimine pek çok ülke ilgi göstermeye başladı.” açıklamasında bulunuyor. GlobalMeatNews internet sitesine yaptığı açıklamada Parada, organik üretimin “ülkede halk sağlığı için uzun vadeli yatırım” anlamı taşımasına karşın, yerel organik et üreticilerinin geleneksel üreticilere karşı dezavantajlı bir durumda olduğunu belirtiyor. Parada, geleneksel üreticilerin hızlı ve etik olmayan bir şekilde tonlarca et üretebilmek için hayvanların kilo almasını sağlamada kimyasallardan yararlandıklarını belirtiyor.

Prada’ya göre Meksika organik gıda pazarı, konu ile ilgili teşvik ve bilgi eksikliği nedeniyle hala yeteri kadar gelişmiş değil. Prada Meksika’ya düşük kalitede et ithalatı gerçekleştiği yönünde raporlar karşısında 2010 yılında La Rumorosa şirketini kurdu. Parada; “Başlangıç oldukça zorluydu, özellikle de yasal açıdan” açıklamasında bulunuyor.

Organik sorunlar

Bir diğer başarı hikayesi de Nuevo León şehrinde bulunan Meksika Organik Etleri (CORM) şirketine ait. Şirketin gıda sertifikasyon organizasyonu Agricert tarafından sertifikalandırılmış iki çiftliği bulunuyor.

CORM ve La Rumorosa şirketleri hala ticaretlerini başarılı bir şekilde sürdürüyor. Ancak El Macayo adlı organik bir çiftliğin yönetimini üstlenmiş olan José M González, çok ciddi problemler yaşandığını ve geçmişte “parlak geleceğe” sahip olması beklenen sektörde artık böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtiyor.

Avrupa Komisyonu’nun daha önce Avrupa Birliği ve Meksika’nın organik gıdaların kontrolünü uyumlaştıracak bir anlaşma sağlanacağı ve bu anlaşmanın temelinde her iki tarafın da konu ile ilgili mevcut uygulama ve kontrollerinin göz önüne alınacağı yönünde açıklaması organik üretim yapan üreticiler açısından önemli. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada ayrıca organik gıda üreticileri ve tüketicilerinin fayda sağlamaları gözetilerek Avrupa Birliği ve Meksika’da organik gıda ile ilgili düzenlemelerden sorumlu kişilerin teknik diyaloğunu ve işbirliğini sağlayacak bir müzakere sisteminin kurulacağı da belirtiliyor.

Pazar büyüklüğünde belirsizlik

Avrupa Birliği Tarım Komisyonu Başkanı Phil Hogan konu ile ilgili; “Avrupa organik sektörü en dinamik üretim sektörlerimizden biri olmaya devam ediyor ve Meksika da organik çiftçi ve işletmeler için fırsat yaratma potansiyeline sahip.” açıklamasında bulunuyor. Gelecek aylarda Avrupa Birliği ve Meksika’nın organik üretim ile ilgili düzenlemelerden sorumlu yetkilileri organik sistemlerle ilgili bilgi almak amacıyla karşılıklı ülke ziyaretlerinde bulunacaklar.

Avrupa Birliği organik ürün satışları dünya geneli satışların %40’ını oluşturuyor ancak Amerika %43’lük payı ile organik ürün satışında ilk sırada yer alıyor. Komisyon verileri Avrupa Birliğinde organik ürün (gıda ve gıda dışı ürünler) satışlarının yılda %6’nın üzerinde büyüme sergileyerek 2013 yılında 22,2 milyar avroya ulaştığını gösteriyor

Ancak Meksika organik sektörünün büyüklüğü belirsizliğini koruyor. Meksika Et Konseyi’nin elinde bu konuda geçerli bir bilgi bulunmuyor. Konsey sözcüsü Ivonne Rosado, organik üreticiler ile ilgili bir veri tabanının bulunmadığını ayrıca ülkede her yıl ne kadar organik et üretimi yapıldığına dair bir rakam ya da tahminleri bulunmadığını belirtiyor.

Meksika’da organik tarım ürünleri için “büyümede altın çağını yaşıyor” değerlendirmesi yapılıyor. 2014 yılında 24,500 hektarlık bir alanda organik tarım gerçekleştirildi. Amerika’nın organik gıda talebinin artış göstermesi daha önce Meksika’nın bu pazara yönelmesine neden olmuştu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz