Türkiye’nin en değerli 100’ü 5 milyar dolar eridi

0
1035

Brand Finance tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Değerli Markaları-Turkey 100” çalışmasının 9’uncusu tamamlandı. Kur farkının önemle hissedildiği listede Türkiye’nin en değerli 100 markasının toplam değeri 29,3 milyar dolara gerilerken, bir önceki yıla göre toplam değer azalışı 5 milyar doları buldu.

“Türkiye’nin En Değerli Markaları-Turkey 100” listesinde ilk sırayı, geçen yıla göre marka değerini yüzde 11 arttırarak 2 milyar 452 milyon dolara yükselten Türk Hava Yolları (THY) aldı. THY’nı 2 milyar 353 milyon dolar marka değeri ile Türk Telekom ve 1 milyar 983 milyon dolar değer ile Arçelik takip etti.

Gıda sektörü, toplam marka değerinin yüzde 5’ini oluşturdu

Listede gıda sektöründen 11 marka, 1,55 milyar dolarlık marka değeri ile yer aldı. Gıda sektörü “Türkiye’nin En Değerli Markaları-Turkey 100” listesinde toplam marka değerinin yüzde 5’ini oluşturdu.

Ülker Bisküvi, aradan geçen bir yılda marka değerindeki yüzde 30 kayba rağmen bu yıl da sektörün en değerli ve en güçlü markası oldu. 2015 yılında marka değeri 745 milyon dolar olan Ülker Bisküvi’nin 2016 yılı marka değeri 522 milyon dolar olarak tespit edildi. Geçen yılın listesinde genel sıralamada 14. olan marka, bu yıl 19’unculuğa geriledi.

Gıda listesinde Ülker Bisküvi’yi, yine geçen yıla oranla yüzde 29’luk kayba uğrayan Pınar takip etti. Pınar’ın geçen yıl 350 milyon dolar olan marka değeri bu yıl 281 milyon dolara geriledi. Buna karşın geçen yıl genel sıralamada 25. olan Pınar, sadece bir sıra gerileyerek 24. sırada yer aldı.

Listede bu iki markayı sırasıyla; Sütaş (207 milyon dolar), Kent (111 milyon dolar), Keskinoğlu (96 milyon dolar), Banvit (88 milyon dolar), Tat (82 milyon dolar), Ak Gıda – İçim (68 milyon dolar), Kerevitaş – Superfresh (50 milyon dolar), Şahin (28 milyon dolar) ve Dardanel (17 milyon dolar) izledi.

Brand Finance tarafından yapılan değerlendirmede, Pınar’ın en değerli ve en güçlü ikinci gıda markası olarak yerini koruduğu, listeye ilk kez dahil olan Şahin’in yenilikçi ürünleri ve yoğun pazarlama çabaları ile dikkati çektiği, bir süre aradan sonra listeye yeniden dahil olan Dardanel’in ise ürünlerinin yeni tüketim şekilleri ile dikkati çektiği kaydedildi.

Listeye göre, geçen yıldan bu yıla marka değerini arttıran gıda markaları ve oranları şu şekilde sıralandı:

Kerevitaş – Superfresh (yüzde 39), Tat (yüzde 19), Kent (yüzde 4).

Gıda perakendesi

Birleşme ve satın almaların arttığı bir sektör olan Perakende-Gıda kategorisi ise toplam 1,25 milyar dolar değer ile TURKEY100 listesinin %4’nü oluşturdu.

Listede ilk sırayı marka değeri yüzde 52 erimesine rağmen 668 milyon dolar marka değeri ile BİM aldı. BİM’i 512 milyon dolar ile Migros, marka değerini yüzde 70 oranında arttırarak 128 milyon dolara yükselten Carrefour, 83 milyon dolarla TescoKipa ve 40 milyon dolar marka değeri ile Kiler Holding takip etti.

Alkollü içecek

Listede Alkollü İçecek kategorisinde 2 marka yer aldı. Anadolu Efes’in marka değeri 1 milyar 151 milyon dolar olarak tespit edilirken, Türk Tuborg’un marka değeri 150 milyon dolar olarak belirlendi.

İlgüner: “Marka yönetiminin önemi gün geçtikçe daha çok anlaşılmakta”

Bu yılın verilerini değerlendiren Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, küresel rekabet gücünü arttırmak için uğraş veren Türk şirketleri için marka yönetiminin öneminin gün geçtikçe daha çok anlaşılmakta olduğuna dikkat çekti.

İlgüner, ‘Marka Değeri’ kavramının sözde değil özde önemsenmesi, bir şirket disiplini haline getirilmesi ile Türk markalarının küresel ölçekte başarı elde etmelerinin daha kolaylaşacağını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz