18.2 C
Ankara
Çarşamba, Nisan 24, 2024

Torba yasayla gelen çek krizi

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Dün TBMM’de kabul edilen ve bugünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yasal düzenlemeye göre, çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takipleri 31 Mayıs 2021’e kadar durdurulacak. Düzenlemenin imalat sanayine etkilerini değerlendiren TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, işletmelerin nakit akışını daha da bozacak böylesine bir adımın sanayide tüm çarkların durması anlamına geleceğini belirtti.

Düzenleme ile çek ibrazı ertelenirken, işletmelerin bankalara olan kredi ödemeleri dâhil vadesi gelen diğer borçlarına yönelik hiçbir çözüm geliştirilmemiş olduğunun altını çizen Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, “Sanayicilerimizin devlet kurumları dâhil, yurtiçinde ve yurtdışında yerleşik muhataplarına (banka kredi borçları, faturalar, DBS, SGK ödemeleri vs.) vadesi gelmiş ödemelerini bekletme şansı yokken, alacaklarının bu şekilde ertelenmesi asla kabul edilemez bir yöntemdir. Devletimiz, bu zor günlerde çekini ödemekte güçlük çeken sanayicilerimizi ve esnafımızı kendi öz kaynaklarıyla desteklemelidir. Ticari alacakları uzun bir süre boyunca tek taraflı erteleyecek bu düzenleme, sektörümüzde bütün çarkları durma noktasına getirecektir. Bu türden majör düzenlemelerin sektörel sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınmadan hazırlanması, ülke menfaatlerimiz ve devlet politikaları açısından büyük bir çelişkiye neden olmaktadır.” dedi.

Ülkemizde iç ticarette vadeli ödemenin çok yaygın olduğunu belirten TARMAKBİR Genel Sekreteri M. Selami İleri ise “İşletmeler ödemelerini planlarken bu çeklerin gününde ödeneceğini öngörerek bir çalışma yapıyor. Piyasada en yaygın olarak kullanılan vadeli ödeme aracı olan çeklerin 1 ay süresince ibraz süresinin ertelenmesi, sanayicilerimizin finansal yapısını bütünüyle bozacaktır. Bu sebeple söz konusu düzenlemede hızla bir değişikliğe gidilerek çeklerin ibraz süresinin değil karşılığı olmayan çeklerin arkasının yazılması ve takip süresinin ertelenmesi gerekmektedir. Aksi bir durum, domino etkisi ile üyelerimizin ve tüm imalat sanayinin finans yapısının çökmesine neden olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...