12.5 C
Ankara
Cuma, Mayıs 3, 2024

Reel kesimin ilk çeyrek beklentileri düşük

Okumalısınız!

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde reel kesimin, üretim hacmi, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarlarına ilişkin artış yönlü beklentilerinin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık 2015 ‘İktisadi Yönelim Anketi Reel Kesim Güven Endeksi’ni (RKGE) açıkladı. 2015 yılı Aralık ayında RKGE, bir önceki aya göre 3,0 puan azalarak 102,2 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku miktarı, son üç aydaki toplam sipariş ve sabit sermaye yatırım harcaması endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 108,8 puan seviyesinde gerçekleşti. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı görüldü. İç piyasa sipariş miktarında ise bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği görüldü.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği görüldü. Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise zayıflayarak devam ettiği gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarlarına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin ise bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlendiği görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de güçlenerek devam ettiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 8,1 oldu.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,7’ye gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 72,4’e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 15,9’a yükseldi.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...