İhracatçının duyumu var, bilgisi yok

0
628

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan geçen tasarıya göre, TİM nezdinde Türkiye Tanıtım Grubu oluşturulacak ve 15 tanıtım grubu tek çatı altında toplanacak. İhracatçı ise tasarıya tepkili. Bazı tanıtım grubu başkanları ‘bize danışılmadı’ derken, bazıları da konu hakkında duyumları olduğunu ancak mahiyeti hakkında bilgileri olmadığını açıkladı.

Dünya Gazetesinden Sercan Akıncı’nın haberine göre, Türkiye’nin ihracatını artırmak ve Türk ürünlerini dünya pazarlarına tanıtmak amacıyla faaliyet gösteren “tanıtım grupları”nın tekilleştirilmesi gündemde. Düzenlemenin ihracata katkısının olup olmayacağı noktasında ihracatçılar ve tanıtım gruplarıyla herhangi bir fikir alışverişi yapılmadan alınan karara ise ihracatçılar tepkili.

“Yabancılar dinleniyor, bize soran olmuyor”

İhracatçının çözülemeyen sorunları bir yanda dururken, “iş bilmeyen iki bürokratla” oturup alınan kararları eleştiren İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “Bakanlarla toplantı yapıldığında bizler sadece 3 dakika konuşabiliyoruz. Yabancı şirketlerin CEO’ları günlerce bakanlık kapılarını aşındırırken bize 3 dakika konuşma hakkı veriliyor. Ondan sonra ihracatı ilgilendiren meselelerde bize danışılmadan, ‘artısı, eksisi olur mu?’ diye sorulmadan kararlar alınıyor” dedi.

Duyum var, bilgi yok

Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın’a tanıtım gruplarında değişikliğe gidilmesine yönelik düzenlemeyi sorduğumuzda, yurtdışında olduklarından konudan haberdar olmadıklarını belirtti. “Tanıtım grupları tek çatı altında yürür mü?” diye sorduğumuzda “Yürümez, sanmıyorum” diyen Surur Aydın, değişikliğe ilişkin şunları kaydetti: “Hayırlısı olsun. Bakanlığımız kurdu. Değişikliği de onlar yapıyor. Ancak bize danışılmadı. Genişletilmiş bir toplantı ile tartışılması lazımdı. Bize danışılmadan bu düzenlemelerin yapılması doğru değil.”

Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç ise, böyle bir düzenleme olduğunu duyduklarını ancak mahiyeti hakkında bilgileri olmadığını söyledi. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, düzenlemenin henüz netleşmediğini belirterek, “Bize kimse danışmadı. Ne olup bittiğinden ihracatçı birlik başkanlarının haberi yok. Düzenlemeler Ankara’da yapılıyor” diye konuştu.

Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Turgay Ünlü ise “Hiçbir bilgimiz yok. Kimse bize bir şey sormadı, söylemedi. Ama TİM bilgilendirme yapacaktır. Biz de orada fikirlerimizi söyleriz” dedi. Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Bedri Girit de, yeni düzenlemeden haberdar olamadığını bildirdi.

Haberin tamamı için: http://www.dunya.com/ekonomi/tanitim-gruplari-tek-cati-altina-aliniyor-ihracatcilar-tepkili-haberi-339902

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz