Hisarcıklıoğlu: “Gümrük Birliği müzakereleri bir an evvel başlamalı”

0
634
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi'nin (KİK) 35'inci toplantısı; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’un ev sahipliğinde, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye-AB KİK Eş Başkanı Annie Van Wezel ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger'in katılımıyla TOBB'da gerçekleştirildi.

Türkiye-AB KİK toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, artık vizelerin kaldırılması ve Gümrük Birliği müzakerelerinin bir an önce başlatılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 35’inci toplantısı; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’un ev sahipliğinde, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye-AB KİK Eş Başkanı Annie Van Wezel ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in katılımıyla TOBB’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin AB katılım sürecinin, bu değerlerin uygulama standartlarının iyileştirilmesi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, AB’nin aday ülkeler için geliştirdiği katılım stratejilerinin, aday ülkeleri AB’ye yakınlaştırması gerektiğini dile getirdi.

tr-ab-kik_salon

Hisarcıklıoğlu, AB’nin 6 üyeli bir kulüpten, kıtanın tamamına hitap eden 28 üyeli bir güç haline geldiğine işaret ederek, AB’nin gelecekteki stratejik başarısının Türkiye’nin üyeliğinin sağlanmasıyla mümkün olacağını kaydetti.

Avrupa Parlamentosu’nun “Türkiye ile katılım müzakerelerinin geçici olarak dondurulması” yönündeki tavsiye kararından derin üzüntü duyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Avrupa Parlamentosu’nun bu kararı, objektif temellerden yoksun olup, Türkiye’deki gelişmeleri tek taraflı bir bakış açısıyla ele almaktadır. Parlamentoların doğal misyonuna da aykırıdır. Parlamentolar müzakere ve diyalog yeridir. Müzakereleri dondurma veya askıya alma yeri olmamalıdır.” değerlendirmesinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, artık vizelerin kaldırılması ve Gümrük Birliği müzakerelerinin bir an önce başlatılması gerektiğini de ifade etti.

Berger: “Gümrük Birliği konusunda müzakere hazırlıkları sürüyor”

tr-ab-kikAB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger ise 35. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) toplantısında yaptığı konuşmada, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde düzenlenen toplantının son derece önemli olduğunu belirterek gerilimin yüzeysel olduğu, derinlerde AB ile Türkiye arasında güçlü bir ilişkinin devam ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Berger, Türkiye’yi hala son derece önemli bir ortak ve aktör olarak gördüklerini ifade ederek bu bölgede Türkiye’siz herhangi bir şey yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

AB ve Türkiye’nin birçok alanda ortaklaşa mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Berger, sosyal, ekonomik, siyasi, dış politika ve terörizmin finansmanı gibi alanlarda adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Berger konuşmasında, Türkiye’nin farklı milletlerden çok sayıda sığınmacıya kucak açtığını hatırlatarak “Türkiye’nin bu konuda ne kadar eli açık bir ülke olduğunu gördük. Türkiye’yi bu anlamda desteklemeye devam etmek istiyoruz.” dedi.

Türkiye ile AB arasında 18 Mart’ta imzalanan mutabakatın uygulanmaya devam ettiğini de belirten Berger, Türkiye’nin attığı adımları takdirle karşıladıklarını söyledi.

Berger, Gümrük Birliği konusunda müzakere hazırlıklarının da sürdüğünü ifade ederek Türk tarafının bu konudaki görüşleri ve endişelerini anladıklarını, müzakereler başladığında, üçüncü taraflarla yapılacak görüşmeler çerçevesinde serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin de ele alınacağını kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz