“Enflasyonun sebebi üretimin yetersiz olması”

0
797
Nihat Zeybekci

Eski Ekonomi Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Türkiye’de enflasyonun talebin çok yüksek olmasından değil; üretimin yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi.

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Zeybekci, Türkiye’de enflasyonla mücadele yönteminin sıkı para politikaları şeklinde olduğunu; bu dönemde uygulanan politikaların finansal bir krizde olan ülkeye fayda sağladığını belirtti. Zeybekci, “Türkiye artık finansal krizde değildir. Aksine en az yıllık yüzde 5 büyüme hedefi olan, dinamik, gelişen bir ülkedir. Dolayısıyla modası geçmiş kriz dönemi politikaları, büyük hedefleri olan, edilgen değil, etken ekonomi olma yolunda ilerleyen Türkiye için artık geçerliliğini yitirmiştir. Hastalığın tespiti doğrudur. Enflasyonda uygulanan tedavi yanlıştır. Yüksek faiz. Uygulanan yüksek faiz politikası kendi enflasyonunu üreterek, Türkiye’yi içinden çıkılmaz bir faiz-enflasyon sarmalına sokmaktadır.” dedi.

“Türkiye’de enflasyonun sebebi üretimin yetersiz olmasıdır”

Türkiye’de enflasyonun sebebi talebin çok yüksek olması değil, üretimin yetersiz olması olduğunu anlatan Zeybekci, “Bu sebeple enflasyonla mücadelede yapmamız gereken en önemli şey arzı, üretimi, büyümeyi teşvik etmektir. Üretimi artırmak için yapılması gereken şey enflasyonla mücadele politikamızı değiştirmektir. Bunun da ilk adımı; faiz oranlarını düşürerek, yatırımları teşvik edecek ucuz finansmana erişimi kolaylaştırmaktır. Amacımız geçici çözümler geliştirmek değil, kalıcı, yapısal politikalar üretmek olmalıdır. Geçtiğimiz gün, TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarına göre, Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 8,8 artış göstermiştir. Enflasyon rakamları küresel krizden sonraki dönemde hedefimiz olan yüzde 5 seviyesinin çok üzerinde gerçekleşerek ortalama yüzde 8 düzeyinde seyretmiştir. Enflasyonla mücadelede faizleri yüksek tutarak, başarıya ulaşmanın artık mümkün olmadığını görüyoruz.” diye konuştu.

Dünyanın önemli ülkelerinde piyasada canlanma sağlayarak, deflasyondan enflasyona geçme çabası olduğunu vurgulayan Zeybekci, “Uygulanan ve çalışmayan düşük faiz politikasının tam tersi Türkiye’de uygulanmaktadır. Bugün, nasıl ki bu ülkelerde faiz politikası enflasyon üzerinde başarısız sonuçlar alıyorsa, benzer şekilde Türkiye’de de yüksek faiz oranları enflasyonu düşürmede başarısız kalmaktadır. Türkiye’de üretime, büyümeye ve istihdam artışına ihtiyaç vardır. Sanayicimizin, iş adamlarımızın ucuz likiditeye ve finansmana ihtiyaçları vardır.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz