“Antalya’daki sorun tarım ve turizmle sınırlı değil”

0
800
ATSO Başkanı Davut Çetin

Antalya ekonomisinin 2016’da krizle karşı karşıya olduğunu, turizm ve tarım sektörlerinde ciddi sıkıntı yaşandığını ifade eden ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yaşanan sıkıntının tedarikçileri ve istihdamı da etkilediğine dikkat çekti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Geleneksel Ödül töreni yapıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törende 2014 yılının en fazla vergi veren, istihdam sağlayan, ihracat gerçekleştiren firmaları ile en büyük 500 arasında yer alan şirketler ödüllendirildi. Törende 3 tane de özel ödül verildi.

ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen tören öncesi konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisinin 2016’da krizle karşı karşıya olduğunu, turizm ve tarım sektörlerinde ciddi sıkıntı yaşandığını ifade etti. Geçen yıl Türkiye’nin turizm gelirinin 3 milyar dolar azaldığına ve bunun önemli kısmının Antalya’da kaynaklı olduğuna işaret eden Davut Çetin, bu yıl Antalya’nın kaybının geçen senenin 2 katı olacağını öne sürdü. Asıl sorunun turizm ve tarımda fiyat düşüşleri sebebiyle gelir kaybında yaşandığını kaydeden Çetin, “Antalya ekonomisinde yüzde 15-20 küçülmeden bahsediyoruz. Bu da Türkiye ekonomisinde yüzde 1 küçülme anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

Davut Çetin, Antalya firmalarının diğer illerden 40 milyar liraya yakın alım yaptığına işaret ederek, sıkıntının bu şehirleri de etkileyeceğinin altını çizdi. Antalya’daki sorunun tarım ve turizmle sınırlı kalmadığını tedarikçileri de etkilediğini, istihdam üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Antalya’da kış döneminde kayıtlı işsiz sayısı 100 bin civarındadır. Böyle giderse maalesef geçici işsizler kalıcı işsiz haline gelecektir.”

atso_odul

Kılıçdaroğlu: “Türkiye’nin ekonomi stratejisi yok”

Konuşmasına İstanbul’daki patlamayla ilgili üzüntüsünü “İstanbul’da patlayan bomba umarız son olur” sözleriyle dile getirerek başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da artan terörle toplumda yılgınlık oluşturmanın amaçlandığını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Hiç kimse şundan en ufak bir endişe duymasın: Bu ülkenin insanları en zor günlerde karanlıklardan aydınlığa çıkmayı başarmıştır. Size söz veriyoruz yine çıkacağız. Hiç kimsenin en ufak endişesi olmasın.” dedi.

Ekonomi ağırlıklı bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye tarihinin ve geleceğinin ekonomi üzerine inşa edildiğini söyledi. Türkiye’nin ekonomi stratejisinin olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, kendi 4 ayaklı stratejilerini; “Hukuk devleti olmak, üretim gerçekleştirmek, güçlü bir sosyal devlet olmak ve sürdürülebilirlik” olarak sıraladı. Türkiye’nin içinde bulunduğu şartların herkesin ortak sorunu olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, sorunlara 16 maddeden oluşan şu çözüm önerisini getirdi:

“Yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü, milletin kendi vekilini seçmesi, seçim barajı, yurt dışı seçmen çevresi oluşturulması, düşünceyi açıklama özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı, üniversite özerkliği, siyasi ahlak, doğa haklarına saygı, kanun önünde eşitlik, toplumsal barış, organ mahkemeleri kurulması ve dış politikanın değiştirilmesi.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz