Türkmenistan’da, gıda için 1 ay sonrasına randevu

0
2148
Radio Liberty Türkmen Servisi olan Azatlık'ta yer verilen habere göre, Türkmenistan’daki ekonomik sıkıntılar sebebiyle vatandaşlar haftalar önceden devlet mağazalarında satışa sunulan gıda ürünlerini satın alabilmek için nöbet sıra nöbeti tutuyor.

Türkmenistan’da Ocak ayında ABD Dolarının satışının yasaklanmasının ardından yükselen gıda fiyatları yüzünden halk devlet mağazalarından alışveriş yapabilmek için aylar öncesinden sıra alıyor.

Radio Liberty Türkmen Servisi olan Azatlık’ta yer verilen habere göre, Türkmenistan’daki ekonomik sıkıntılar sebebiyle vatandaşlar haftalar önceden devlet mağazalarında satışa sunulan gıda ürünlerini satın alabilmek için nöbet sıra nöbeti tutuyor.

Habere göre, Daşoğuz ilinde devlet dükkanlarında sadece çekirdek ve sakız bulmak mümkün. Şeker ve bitkisel yağ gibi ürünler ise listedeki randevu sırasına göre günde sadece üç ya da dört kişiye satılabiliyor.

Kohneurgench çiftçiliğinde yaşayan bir bayan, 35 gün önce şeker ve yağ satın almak için listeye ismini yazdırdığını ancak hala istediği ürünleri alamadığını belirterek, “Bir aileye beş litre bitkisel yağ ve bir kilo şeker veriyorlar. Bunun yanında da içecek olarak soda satın almayı mecbur kılıyorlar” dedi.

Radyo haberinde devlet mağazalarında bir kilo şekerin 2 Manat, 5 kilo bitkisel yağın ise 15 Manat olduğu, ancak özel mağazalarda ise bir kilo şekerin 9 Manat, 5 kilo bitkisel yağın ise 55 Manat’a satıldığı belirtildi.

Ancak vatandaşların çoğunluğu bu tür fiyatlarla ürün satın alacak durumda değil. Haberde gıda ürünleri fiyatlarının bu yıl Ocak ayında halka ABD doları satışının yasaklanmasından sonra fırladığı belirtildi.

Bu yasağının sonucu olarak bir Dolar 3.50 Manat’tan 7 Manat’a çıktı ve Türkmenistan’a ithal edilen şeker, tereyağı, un ve diğer bazı malların fiyatlarında fahiş artışlar görüldü.

Şu anda Türkmenistan’da asgari ücret 590 Manat, yaklaşık 85 dolar. 1 Ocak 2017 tarihinde asgari ücret 650 Manat olacak.

Kaynak: Dünya Bülteni

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz