Japonya’nın 2017 rotası AB

0
582
Japonya ve Avrupa Birliği 2013 yılından beri serbest ticaret anlaşması müzakerelerini sürdürüyor ancak anlaşmanın imzalanabilmesi için hala aşılması gereken pek çok engel bulunuyor.

Japonya hükümeti, 2017 yılında Avrupa Birliği ile görüşmelere hız vererek yıl sonuna kadar AB ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamayı amaçlıyor.

Japon haber ajansı NHK’ye açıklamada bulunan Japon yetkililer, Japon hükümetinin Avrupa Birliği ile görüşmelere hız verip yıl sonundan önce Avrupa Birliği ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamayı amaçladığını belirttiler.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Japonya hükümeti ile 10 Pasifik Bölgesi ülkesi; Japonya ve Amerika arasında imzalanacak olan Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasından oldukça umutluydu. Ancak Amerika Birleşik Devletlerinde Donald Trump’ın Başkan olarak seçilmesi anlaşmanın geleceğine gölge düşürdü. Trump seçim dönemi boyunca uluslararası ticaret anlaşmalarına karşıt bir duruş sergilemişti.

Bu gelişme karşısında Japon hükümeti şimdi Brüksel ile görüşmeleri hızlandırmanın yollarını arıyor.

Japonya ve Avrupa Birliği 2013 yılından beri serbest ticaret anlaşması müzakerelerini sürdürüyor ancak anlaşmanın imzalanabilmesi için hala aşılması gereken pek çok engel bulunuyor. Örneğin Japon hükümeti Avrupa Birliği’nden Japon araba üreticileri için vergi indirimi talep ederken diğer yandan Avrupa Birliği ise tarımsal ürünler ve işlenmiş gıdalar için daha düşük gümrük vergisi uygulanmasını talep ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz