18.6 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

Çin’in dış ticareti daralıyor

Okumalısınız!

Çin Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, geride kalan 11 ayda Çin’in ithalat ve ihracat hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 oranında düştü. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Shen Danyang, dünya ekonomileri dış talepteki zayıf seyirden etkilendiği halde Çin’in dış ticaretinin iyi bir şekilde geliştiğini açıkladı.

Çin Radyosu Türkçe (CRIonline) yayınında yer alan habere göre Shen, genel olarak bu sene Çin’in dış ticaretinin iyi şekilde geliştiğini, ancak dış talepte zayıf seyrin sürdüğünü kaydetti. 18 Aralık Perşembe günü bir basın toplantısı düzenleyen Shen, “Yılın ilk 9 ayıyla ilgili veriler, 2009 yılı dışında küresel ticarette en büyük daralmanın görüldüğünü gösterdi. Çünkü dünyanın başlıca 70 ekonomisinin ithalatında eksi büyüme yaşanırken ihracatlarında da düşüş görüldü. Dış talepteki güçsüzlüğün diğer nedeni ise küresel ticari korumacılığın yoğunlaşması. Ocak-Ekim aylarında 21 ülke ve bölge Çin’e karşı toplam değeri 5 milyar 830 milyon doları bulan 65 ticari soruşturma yürüttü.” şeklinde konuştu.

Shen Danyang, dış ticaretteki bu karmaşık duruma rağmen Çin’in küresel ihracat piyasasındaki payının belirgin bir şekilde artması, ticaret yapısının daha da iyileşmesi, Çin’in dünyanın en büyük ihracat ve ticaret ülkesi konumunun korunması dahil olmak üzere, bu yıl Çin’in dış ticaretinden 5 iyi karne beklendiğine işaret etti.

Shen Danyang Çinli işletmelerin uluslararası ham petrol ve demir madeni gibi emtia fiyatlarındaki düşüşten faydalanacağını ifade ederek şöyle konuştu:

“Çin’in dış ticaret durumuna sadece ticari ölçek ve hacimdeki artış verilerine bakılmaması lazım. Geçen 11 ayda Çin’in ihracat fiyatı geçen seneye göre aynı düzeyde seyrederken ithalat fiyatı yüzde 10 oranında düştü. Yani ihraç kârıyla yüzde 12 daha fazla ithalat gerçekleştirilebiliyor. Ülkemiz ve halkımız bundan faydalanıyor, ayrıca işletmeler arasındaki çıkar ve rekabet gücü de yükselebilir. “

Shen, FED’in faiz artırmasının Çin’in işletmeleri, dış ticareti ve yabancı sermayeyi çekmesi üzerindeki etkilerini de şu sözlerle değerlendirdi:

“Bence FED’in faiz artırımı, Çin’in dış ticaret ve yatırımı gibi alanlarını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyecek. Ne kadar etkileyeceğine dair ise somut bir analiz yapılması gerekiyor. Bunun, faiz artış durumuna, ölçeğine ve diğer politikalarına göre değerlendirilmesi gerekiyor. “

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...