Kakao çiftçi organizasyonlarından birleşme kararı

0
3505
Uluslararası Kakao Organizasyonu verilerine göre, dünya genelinde kakaonun %95’ini küçük çaplı işletmeler üretiyor.

Birleşme kararı alan Dünya Kakao Çiftçileri Organizasyonu (WCFO) ve Uluslararası Kakao Çiftçileri Organizasyonu (ICCFO), kakao ve çikolata endüstrisine izlenebilirliğin sağlanması yönünde çalışmaları destekleme çağrısında bulundu.

Dünya Kakao Çiftçileri Organizasyonu (WCFO) ve Uluslararası Kakao Çiftçileri Organizasyonu (ICCFO), Dünya Kakao Çiftçileri Organizasyonu adı altında tek bir platformda çalışma kararı aldı. İki organizasyon arasında sağlanan anlaşma ile 750 bin kakao çiftçisi tek bir çatı altında toplandı.

Endüstriye destek çağrısı

Kakao tedarik zincirinin küçük işletmeler dahil edilmeden sürdürülebilir olmasının sağlanamayacağına dikkat çeken yeni organizasyonun Genel Sekreteri Sako Warren; “endüstrinin bu çabayı desteklemesi ve bu sayede küçük çaplı işletmelere ulaşabilmemiz önemli.” açıklamasında bulundu.

Uluslararası Kakao Organizasyonu verilerine göre, dünya genelinde kakaonun %95’ini küçük çaplı işletmeler üretiyor.

Ancak bu işletmelerin sahipleri genellikle yaşlı çiftçiler ve işletmelerindeki kakao ağaçları da yaşlı. Dolayısıyla zararlı böcek ve hastalıklara karşı savunmasız. Kakao çiftçilerinin çoğunun bir – üç hektar arası tarlaları bulunuyor. Günde 1,9 Dolardan daha az bir para ile geçimlerini sağlamaya çalışan kakao çiftçileri yoksulluk içerisinde yaşıyor.

Çiftçiler olmadan kakao zincirinin de olmayacağına dikkat çeken Warren; “Kakao endüstrisinin çiftçilerin katılımı olmadan çalışamayacaklarını anlamalarının zamanı geldi.” dedi.

Çiftçileri organize etmek

Dünya Kakao Çiftçileri Organizasyonu, Fil Dişi Sahili, Gana ve Kamerun’da sayıları 1,5 milyona ulaşan küçük toprak sahibi çiftçileri organize etmek amacıyla bir program yürütüyor.

Yürüttükleri programın temel amacının çiftçileri yoksulluktan kurtarmak olduğunu belirten Warren, program ile çiftçilerin eğitime ve pazarlara daha kolay ulaşmalarını sağladıklarını belirtiyor.

Tahminlere göre dünya genelinde üretilen kakaonun yaklaşık %85’i herhangi bir gruba veya kooperatife üye olmayan çiftçiler tarafından üretiliyor. Bu çiftçiler sürdürülebilirlik girişimlerinin erişiminde olamıyorlar.

“Onlar üretiyor ve biz de tüketiyoruz ancak onları tanımıyoruz” diyen Warren’a göre sürdürülebilirliğin ve izlenebilirliğin sağlanması için endüstrinin bu çiftçilerin katılımını sağlaması önemli.

Tüketicilerin de günümüzde artık tükettikleri gıdaların nereden geldiğini bilmek istediğine dikkat çeken Warren, “İzlenebilirliği ancak üretimi yapan kişileri bilirsek sağlayabiliriz” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz