Rusya AB ambargosunu 2017 sonuna kadar uzatıyor

0
978
Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanmakta olan taslak karar onay için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasına sunulacak.

Rus hükümeti taslak kararına göre, Rusya tarafından Avrupa Birliği gıda ürünlerine uygulanan ambargo 2017 yılı sonuna kadar uzatılacak, yasaklı gıda listesi ve ülke listesinde ise bir değişikliğe gidilmeyecek.

Rusya Tarım Bakanı Alexander Tkachev tarafından yapılan açıklamaya göre Rus hükümeti ithalatı yasaklı olan gıda listesine yeni ürünler eklemeyi veya ambargo dahilindeki ülke sayısında artışa gitmeyi planlamıyor. Rusya tarafından Avrupa Birliği ülkelerine uygulanan ambargo kapsamında Avrupa Birliğinden; meyve, sebze, kırmızı ve beyaz et, domuz eti ve süt ve süt ürünleri alımı yapılmıyor.

Tkachev; “Rusya Tarım Bakanlığı mukabil tedbirlerin 2017 yılı sonuna kadar uzatılmasını sağlayacak olan taslak kararı hazırlamaya şimdiden başladı. Tarımsal ürün listesinin genişletilmesi planlanmıyor, sadece sürenin uzatılması söz konusu” açıklamasında bulundu.

Rusya tarafından uygulanan ambargo sürenin uzatılmaması durumunda bu yıl yaz sonunda sona erecekti.

Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanmakta olan taslak karar onay için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasına sunulacak. Rusya devlet haber ajansı Tass’da yer alan habere göre Rusya Başbakanı Arkady Dvorkovich; “Ambargo şu anda Ağustos ayı sonuna kadar geçerli. Söz konusu coğrafyada mucizevi değişiklikler yaşanmadığı sürece bu belgelerin onaylanacağını düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Tkachev ayrıca ambargonun uzatılmasının “yerel tarım üreticileri için iyi haber” olduğunu belirtti. Ancak 2015 yılı sonbaharında hazırlanan Avrupa Komisyonu raporuna göre Rus üreticiler başta peynir ve süt olmak üzere belli ürünlerde talebi karşılamakta zorluk çekiyor.

Raporda; “Talep açısından, Rusya’nın tüketimi ve ithalatı geçen yıla göre düşük seviyede. Çünkü Rusya ‘yasaklı’ ülkelerden gelen peynirin ithalatının durdurulmasının ardından peynirde arz ve talebi dengeleyemedi. Peyniri hem yeterli miktarda üretemedi hem de diğer ülkelerden yeterli düzeyde ithalat gerçekleştiremedi.” ifadeleri yer alıyor.

Avrupa Birliği verilerine göre 2014 yılı Ağustos ayı ve 2015 yılı Haziran ayı arasındaki dönemde Rusya’ya gerçekleştirilen ihracat bir önceki yıla göre %43 oranında düşüş sergileyerek 4,4 milyar avroluk bir kayba neden oldu. Ancak bu kayıpların bir kısmı; Amerika, Çin, Hong Kong, Güney Kore ve diğer Asya pazarlarına gerçekleştirilen ihracatın arttırılması yoluyla bir miktar karşılandı.

2013 yılında Rusya, Avrupa Birliği’nin tarımsal gıda ihracatında 11,6 milyar avroluk payı ile en önemli ikinci ülke konumunda yer alıyordu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz