Ambalajlı gıdada etiket bilgisi önemli

0
1022
Paketli Gıda Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekli?

“Ambalajların üzerinde yer alan bilgiler, ürünlerin tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi ve tüketiciyi bilgilendirmesi açısından önemli” diyen Gıda Mühendisi Derya Kaya, tüketicileri ürünün içindekiler, üretimi yapan firmanın adı ve net adresi, menşei ve diğer sembol bilgiler, seri numarası ya da parti numarası, işletme onay numarası, son tüketim tarihi, alerjen uyarısı, besin değerleri, muhafaza ve kullanım bilgilerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Kaya Çiftliği, Edirne-İpsala’daki fabrikasında, beyaz peynir, taze kaşar peyniri, tereyağı, yoğurt ve farklı peynir çeşitleri üretiyor.

“Sağlıklı gıda tüketmenin önemli ve ilk adımlarından biri de satın aldığımız ürünlerin ambalaj ve etiketlerindeki bilgilere dikkat etmek” diyen Kaya Çiftliği Gıda Mühendisi Derya Kaya, süt ve süt ürünlerinin ambalaj ve paketlerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kısaltmalar

Paketlerde veya etiketlerde bulunan STT (Son Tüketim Tarihi), RÖ (Raf Ömrü), ÜT (Üretim Tarihi), PN (Ürün Parti numarası) gibi kısaltmalar konusunda tüketicilerin bilinçlendiğine dikkat çeken Derya Kaya; “Ürün alımında mutlaka tüketim tarihlerini ve parti numarası sayesinde gıda güvenliği yönetim sisteminin yani ürün izlenebilirliliğinin, olup olmadığını kontrol etmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Etiket bilgileri

“Ambalajların üzerinde yer alan bilgiler, ürünlerin tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi ve tüketiciyi bilgilendirmesi açısından önemli” diyen Derya Kaya, tüketicileri ürünün içindekiler, üretimi yapan firmanın adı ve net adresi, menşei ve diğer sembol bilgiler, seri numarası ya da parti numarası, işletme onay numarası, son tüketim tarihi, alerjen uyarısı, besin değerleri, muhafaza ve kullanım bilgilerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Ambalaj malzemesi

“Ambalajın hangi malzemeden yapıldığını gösteren işaretler ambalajın dışında kesinlikle bulundurulmalı. Tüketiciler süt ve süt ürünleri satın aldıklarında kullanılan ambalajların da gıdaya uygun olup olmadığına ambalajın altında yer alan kodlara bakarak anlayabilirler” diyen Derya Kaya, “Kaya Çiftliği olarak ambalaj materyalleri temin ettiğimiz veya edeceğimiz firmaların kesinlikle BRC Sistem belgesine sahip olmalarını arıyoruz” dedi.

Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm

Ambalajların üzerinde yer alan geri dönüşüm simgelerine de dikkat çeken Derya Kaya “Bu semboller, tüketicilere ürünü uygun şekilde geri dönüşüme kazandırabilmeleri konusunda hatırlatma yapıyor. Kaynaklarımız sonsuz değil ve tabii kaynaklarımız giderek azalıyor. Bu konuda üreticilere olduğu kadar tüketicilere de iş düşüyor” hatırlatmasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz