Zeytinyağını ağaçtan sofraya izleyecek

0
924
İtalya Tarım Konfederasyonu (CIA), "süper mühür" için “taklit ve tağşiş niyetinde olanlara ve aynı zamanda kural ve yasaları hiçe sayarak tüketicileri aldatanlara karşı ölümcül bir darbe olması amacıyla hazırlanan bir araç.” tanımlaması yapıyor.

İtalya zeytinyağı sektörü, İtalyan sızma zeytinyağı şişelerinde yer alacak sertifikasyon etiketinin tüketicilerin zeytinyağlarını ağaçtan sofraya izlemelerini sağlayacağını ve aynı zamanda sahte ürünlerle mücadelede yardımcı olacağını açıkladı.

olives1

Etiket aynı zamanda bir QR barkodu da içerecek, böylece tüketiciler istedikleri an zeytinyağlarının menşei hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilecekler.

Sadece İtalya’da İtalyan zeytinleri ile üretilen ve üreticisine kadar izlenebilen zeytinyağları bu sertifika etiketini kullanabilecek. Etiket, İtalya Tarım Konfederasyonu (CIA), Ulusal Zeytin Üreticileri Birliği (CNO) ve İtalya Darphanesinin ortak çalışması sonucunda geliştirildi.

CIA bu “süper mühür” için, “taklit ve tağşiş niyetinde olanlara ve aynı zamanda kural ve yasaları hiçe sayarak tüketicileri aldatanlara karşı ölümcül bir darbe olması amacıyla hazırlanan bir araç.” tanımlaması yapıyor.

Zeytinyağında taklit ürünlerin endüstriyi yılda 1.5 milyar avro zarara uğrattığı tahmin ediliyor.

Geçen ay etiketin tanıtım toplantısında konuşan CIA Başkanı Dino Scanavino, saf sızma zeytinyağının İtalyan tarımının en iyi ürünü olduğunu, zeytin toplama ve işleme sektörünün ekonomi üzerinde ve ülkenin sosyal dokusu üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirtti.

Tarımsal gıda koruma organizasyonu Qualivita’nın Başkanı Mauro Rosati; “Bu proje hem iç pazarda hem de uluslararası pazarlarda ürünün özgünlüğünü korumak için kesinlikle en iyi yol” açıklamasında bulundu.

CIA verileri İtalya’da 800,000’den fazla zeytin üreticisinin yılda 400,000 ton sızma zeytinyağı üretimi yaptığını gösteriyor.

İtalyan zeytinyağlarından 40 çeşit, Avrupa’da menşei koruması altında ve iki çeşit İtalyan zeytinyağı da Avrupa’da coğrafi işarete sahip.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz