Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde güven azaldı

0
721
Perakende ticaret sektöründe güven endeksi yüzde 2,4 geriledi.

Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde geleceğe ilişkin beklentiler kötüleşti. Ocak ayında 92,53 olan hizmet sektörü güven endeksi (mevsim etkilerinden arındırılmış haliyle) Şubat ayında 89,24 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi de benzer şekilde 108,7’den 106,1’e geriledi. İnşaat sektöründe de 83,9’dan 82,8’e indi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ait sektörel güven endekslerini açıkladı. Buna göre hizmet sektörü güven endeksi yüzde 3,5 azaldı. Çünkü son 3 aylık dönemde iş durumundaki iyileşme ve hizmetlere olan talep ile gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı azaldı.

Perakende ticaret sektöründe de güven endeksi yüzde 2,4 geriledi. Bu durum da son 3 aylık dönemde ‘iş hacmi-satışların’ arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Ancak mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek 3 aylık dönemde ‘iş hacmi-satışların’ artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

İnşaat sektörü güven endeksindeki gerileme ise yüzde 1,3 oldu. Bu gerilemede de ‘alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin’ mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek 3 aylık dönemde ‘toplam çalışan sayısında’ artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

0-200 aralığında değer alan sektörel güven endekslerinde 100’den büyük değer alan endeksler sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olanlar da kötümserliği gösteriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz