Uygulamalı Çiftçi Okulları

0
1409
Fotoğraf: ©FAO

“Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Yukarı Sakarya Havzası” Projesi kapsamında Ankara, Eskişehir ve Kütahya’da Uygulamalı Çiftçi Okulları başlıyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tüm dünyada hayata geçirdiği Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO) Yaklaşımının, kapasite geliştirme çalışmalarında yerel halkın desteklenmesine yarayacak en önemli araçlardan biri olduğunu ifade ediyor. Bu çerçevede 1 Ekim Perşembe günü, FAO, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve, Orman Genel Müdürlüğü uzmanlarının katılımı ile online Uygulamalı Çiftçi Okulları Eğitimi (UÇO) gerçekleştirildi.

FAO Uygulamalı Çiftçi Okulları ve İklim Direnci Uzmanı Suzanne Phillips ve FAO Tarım Uzmanı Stefano Mondovi yaklaşım hakkında katılımcılara detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Suzanne Phillips sunumunda UÇO kavramını şöyle ifade etti:

“Kırsal öğrenme platformları olan UÇO’lar, küçük ölçekli üreticilerin, aileleri ve çocukları için sürdürülebilir gıda üretimi ve geçim kaynakları oluşturmak amacıyla tarım ve pazarlama uygulamalarını test ettiği, doğruladığı ve uyarladığı “duvarsız okullardır.”

FAO Tarım Uzmanı Stefano Mondovi, UÇO yaklaşımında kullanılacak konular belirlenirken aktif bir süreç izlenmesinin öneminin altını çizdi. Bu süreçte, çiftçilere sorunları nasıl çözeceklerini ve verimlerini nasıl artıracaklarını öğretilmesinin, çiftçilerin kendi kararlarını vermelerini sağlanmasının önemini vurguladı.

Sunumunda katılımcılara “Çiftçilerin ekolojiyi daha iyi anlamaları için destekleyin, yeni teknolojileri uygulamaları gerektiğini çiftçilere aktarın ve çiftçilerle çözümler bulmak için katılımcı bir süreç izleyin.” önerilerinde bulundu.

Eğitimde, UÇO yaklaşımının ne olduğu, nasıl uygulandığı ve hedefleri konusunda bilgiler verildi. Yukarı Sakarya Havzasında uygulanacak olan UÇO ile aşağıdaki noktaların hedeflendiği vurgulandı. 

  • Öncelikli ürünlerinin verimliliğini artırmak için bilgi ve beceri edindirme yoluyla çiftçileri güçlendirmek 
  • Üretimlerini daha verimli ve iklim dostu yapmak üzere çiftçilerin kritik ve bilgiye dayalı karar alma becerilerini geliştirmek
  • Farklı zorluklara karşı yeni düşünce ve problem çözme tarzlarına yönelik çiftçilerin farkındalığını artırmak
  • Kadınlar ve kız çocuklarına odaklanarak çiftçilere kendilerini ve topluluklarını nasıl örgütleyebileceklerini öğretmek.

FAO’dan, “Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Yukarı Sakarya Havzası” Projesi için yapılan açıklamada, ‘ATD Yaklaşımının Yukarı Sakarya Havzası’nda Demonstrasyonu’ kapsamında, ormanlarda, meralarda ve tarım alanlarında en iyi Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi (SOY) uygulamaları 14,000 hektarlık bir alanda uygulanacağı; dahası, havzada iklim dayanıklılığı tedbir ve yaklaşımlarının SAY ve SOY uygulamalarına entegre edileceği bildirildi. Projeye ek olarak;

  • İklim değişkenliğinin etkilerini azaltmak üzere, Yukarı Sakarya Havzası’nda iklim dostu tarım/ormancılık uygulamaları tanıtılacağı;
  • Azaltılmış toprak işleme, doğrudan ekim (toprak işlemesiz tarım), organik tarım, baklagiller üretimi, su kullanımı açısından verimli teknikler ve uygulamalar (damla sulama, su hasattı, malçlama), gübre yönetimi, dayanıklı bitkiler, tarımsal ormancılık, erozyon kontrolü, arazi yönetimi, biyoçeşitlilik, mera yönetimi vb. konularda çiftçilere teknik destek sağlanacağı;
  • Bu uygulamaların enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olacağı ve topraktaki Karbon-stoklarını artıracağı belirtildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz