Kılıçdaroğlu’ndan 13 maddelik koronavirüsü önlem paketi

1
567
CUMHURIYET HALK PARTISI GENEL BASKANI KEMAL KILICDAROGLU CHP GENEL MERKEZINDE BASIN ACIKLAMASI YAPTI FOTOGRAF;OZANCIFCI/CHP GENEL MERKEZI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde coronavirüsüyle ilgili bugün düzenlediği basın toplantısında 13 maddelik bir tedbir paketi açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin koronavirüsle mücadele önerilerini açıkladı. Çok önemli bir süreçten geçtiğimizi ve ülkemizin tüm dünya gibi “Covid-19” salgınına karşı amansız bir mücadele verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu mücadelede yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyorum, tedavileri süren vatandaşlarımıza da acil şifa dileklerimi iletiyorum.” dedi.

Konuşmasında coronavirüsü salgınının tüm önyargılarımızdan arınmamız gerektiğini gösterdiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Bugün siyasi polemik yapmaksızın, siyasi polemiklere yol açmaksızın bazı önerilerimi sizlerle paylaşacağım. Yürütme organının yani siyasi iktidarın yapması gerektiğini düşündüğüm önerilerimi sizlerin huzurunda kamuoyuna açıklayacağım.” ifadelerini kullandı.

Önerilerinin  13 maddeden oluştuğunu kaydeden CHP Genel Başkanı, şöyle devam etti:

“Ekonomik ve Sosyal Konsey ivedilikle toplanmalı”

“5 Şubat 2009 tarihinden bu yana toplanmayan ve bir anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey ivedilikle toplanmalı. Bu süreçte konsey çalışmalarını belli aralıklarla sürdürmeli. Konsey toplantısına ilgili tüm taraflar davet edilmeli. Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, DİSK gibi. Hiç kimse, hiçbir kurum dışlanmamalı.

Sağlık kuruluşlarının ve sağlık personelinin tıbbı ve konaklama ihtiyaçları öncelik ve ivedilikle giderilmeli.

Kamu sağlık kuruluşlarındaki eleman açığı hızla giderilmeli, ayrıca kanun hükmünde kararnameyle görevlerine son verilen ve haklarında kesin hüküm bulunmayan sağlık elemanları yeniden görevlerine iade edilmeli.

“Askeri hastaneler süratle yeniden açılmalı.”

Hem salgınla mücadele, hem de milli güvenlik açısından hayati öneme sahip askeri hastaneler süratle yeniden açılmalı.

Salgınla mücadelede merkezi yönetimle belediyelerin eşgüdüm içinde çalışmalarına azami dikkat edilmeli. İktidar partisinden olmayan belediyelerin sorunu aşmak için gösterdikleri çabalar engellenmemeli. Bu bağlamda; Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İller Bankasınca belediyelere yapılan ödemelerin bir yıl süreyle hiçbir kesinti yapılmaksızın ödemeleri sağlanmalı. Belediyelerin borçlanma limitleri artırılmalı.

Belediyelere ve dağıtım şirketlerine ödenemeyen elektrik, su, doğalgaz faturaları nedeniyle borçlu konutların elektriği, suyu veya doğalgazı kesilmemeli ve faiz işletilmemeli.

Cumhurbaşkanlığı veya Bakanlık kararlarıyla geçici olarak kapatılan işyerlerinde; Esnafın kira harcamaları (AVM’ler hariç) Maliye ve Hazine Bakanlığınca karşılanmalı.
Bu işyerlerinde çalışan işçilerin ücretleri (kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar hariç) asgari ücret üzerinden ve işyeri kapalı kaldığı sürece İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmalı.
Bu işyerlerinde çalışan işçilerin kredi kartı ya da tüketici kredisi borçları bankalar tarafından üç ay süreyle faizsiz ertelenmeli.

Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak, bir yıl süreyle faizsiz ertelenmeli.

Milli Eğitim Bakanlığınca okulların zorunlu olarak tatil edilmesi nedeniyle sayıları 100 bini bulan ücretli öğretmenler ile Halk Eğitimde görev yapan ve sayıları 90 bini bulan kursiyer öğretmenler, ücret alamaz duruma düşmüşlerdir. Bu öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ivedilikle bir yasal düzenleme yapılmalı.

“Sicil affı yasası çıkarılmalı”

Küçük ve orta boy işletmelerin bankalardan kredi kullanabilmeleri için TBMM’nden süratle bir “sicil affı” yasası çıkarılmalı.

Salgından en fazla etkilenecek turizm, eğlence, konaklama ve ulaşım gibi sektörlerin banka kredileri yeniden yapılandırılmalı. “Turizm Tanıtma Fonu” ve “Konaklama Vergisi” getiren yasa yürürlükten kaldırılmalı.

“Her yoksul aileye asgari 2 bin liralık gelir güvencesi sağlanmalı”

Bu süreçte; yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, bunların ödeyemedikleri faturaları düşünmemeleri için süratle bir “Aile Yardımları Sigortası” yasası çıkarılmalı,  her yoksul aileye asgari 2 bin liralık gelir güvencesi sağlanmalı.

“Sağlık personeline kriz süresince her ay iki maaş tutarında ödeme yapılmalı.”

Bu süreçte kendi sağlıklarını tehlikeye atarak, günün 24 saati çalışan sağlık personeline kriz süresince her ay iki maaş tutarında ödeme yapılmalı. Ayrıca sağlık personelinin uzun süredir beklediği “sağlıkta şiddeti önleme yasası” da ivedilikle çıkarılmalı.

Kamu özel işbirliğiyle yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının müteahhitlerine bütçeden yapılan Hazine garantili ödemeler bir yıl süreyle ertelenmeli ve garantiler Türk Lirasına çevrilmeli.”

Kılıçdaroğlu konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“13 maddeden oluşan bir öneri paketi. Özü şudur: “Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.” Özünü oluşturan budur. Yoksullara, işsizlere, işini kaybedenlere sosyal devletin babalık yapması ve sahip çıkmasıdır. Dolayısıyla, Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesi olacaksa süreci böyle başlatmamız gerekiyor.
13 öneriyi milletimizin ve yürütme organının takdirine sunuyoruz.”

1 Yorum

  1. Ya kemal gerçekten gereksiz bir adamsın yaa, git artık Allah aşkına yada inandıgın varlık adına git sal artık Atatürkün partisini mahvettin yeter yaa sal artık bizi illallah getirdin muharrem beyi karaladın deniz baykalı ekarte ettin ekrem imamoglu ile aranız açık, ne kadar hdpli varsa doldurttun bitirdin bizi yeter yaa

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz