SETBİR: “Çiğ süt tavsiye fiyatındaki artış olumlu.”

0
453
SETBİR: “Çiğ süt tavsiye fiyatındaki artış olumlu.”

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) bugün çiğ sütün litre tavsiye fiyatını 2 TL olarak belirlemesinin ardından SETBİR Başkanı Tarık Tezel, “Çiğ süt tavsiye fiyatındaki artış olumlu.” değerlendirmesinde bulundu. TÜSEDAD Yönetim Kurulu ise oluşan fiyatı; “Arzu ettiğimiz 2,28 TL’lik fiyat maalesef oluşmamıştır.” sözleriyle yorumladı.

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) bugün yaptığı açıklama ile en az yüzde 3,6 oranında yağ ve en az yüzde 3,2 oranında protein içeren soğutulmuş çiğ sütün 1 litresinin tavsiye fiyatını 2 TL olarak açıklamasının ardından sektörden değerlendirmeler gelmeye başladı.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel değerlendirmesinde; 1 Mayıs 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında geçerli olacak bu tavsiye fiyatı ile çiğ süt fiyatında 15 Ağustos 2018’de yine USK tarafından ilan edilen 1,70 TL’lik fiyata göre yüzde 17,6 oranında bir iyileşme sağlanmış olduğunu kaydetti.

“Özellikle hayvancılığın gelişmesi, üreticilerimizin şevkinin artması açısından, bu tavsiye fiyatını olumlu buluyoruz.” diyen Tezel; “Nispeten sıkıntıda olan perakende sektörünün ise uygulama Ramazan ayından beş gün önce başlayacağından, mübarek Ramazan’ın bereketi ve tüketici talebini artırıcı etkisi ile yükselen fiyattan en az oranda etkileneceğini ümit ediyoruz.

Çiğ süt tavsiye fiyatına sütün mevsimsel olarak arttığı dönemde gelen bu artış, üreticimizi ve dolayısıyla memleket hayvancılığını da rahatlatacaktır.” açıklamasında bulundu.

TÜSEDAD: “Arzu ettiğimiz 2,28 TL’lik fiyat maalesef oluşmamıştır.”

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Ulusal Süt Konseyinin Çiğ Süt Fiyatları ile ilgili 10.04.2019 tarihinde düzenlediği ve yönetim kurulu üyelerimiz Sayın Müslüm Doğru ve Sayın Emirhan Orhan’ın da katıldığı toplantı sonucunda alınan karar ile soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı; %3,6 yağ ve %3,2 protein değerlerindeki çiğ süt için 1 Mayıs 2019–31 Aralık 2019 tarihleri arası geçerli olacak şekilde 2,00 TL/Lt. olarak belirlenmiştir.

25 krş olan prim desteği Nisan ayı içinde ödenmeye devam edecektir. 1 Mayıs sonrası süt prim desteğinin ne olacağı ise daha sonra belirlenecektir.

Fiyat her ne kadar 31 Aralık 2019 tarihine kadar geçerli denilse de piyasa koşullarında oluşacak değişkenlikler olduğunda USK tekrar toplanıp fiyat revizelerini eskiden olduğu gibi yine görüşecektir.

Arzu ettiğimiz 2,28 TL’lik fiyat maalesef oluşmamıştır.

Dileğimiz süt destek priminin en azından 25 krş olarak devam etmesidir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz