Merkez Bankası: Gıda yıllık enflasyonu yüksek seviyesini korudu

0
521
TCMB: Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 39,07’ye, işlenmiş gıdada ise yüzde 20,18’e geriledi.

Yıllık enflasyonun petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak enerji grubunda yükselirken, diğer alt gruplarda düşüş gösterdiği belirtilen Merkez Bankası raporunda; gıda yıllık enflasyonunun ise bu dönemde gerilemekle birlikte yüksek seviyesini koruduğu vurgulandı. Raporda ayrıca tüketici fiyatları üzerinde, üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskılarının sürdüğüne de dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporda, Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,16 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 0,68 puan azalarak yüzde 19,67 olduğu kaydedildi.

Yıllık enflasyonun petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak enerji grubunda yükselirken, diğer alt gruplarda düşüş gösterdiği belirtilen Merkez Bankası raporunda; gıda yıllık enflasyonunun ise bu dönemde gerilemekle birlikte yüksek seviyesini koruduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, temel mallar yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi alt gruplar geneline yayılarak sürdü. Hizmet fiyatları Ocak ayındaki yüksek artış sonrasında bu dönemde görece ılımlı bir artış gösterdi. Raporda, “bu görünüm altında, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu yavaşlamış, ana eğilimindeki düşük seviyeler korunmuştur.” değerlendirmesine yer verildi.

Lokanta ve oteller grubunda ise gıda fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak yemek hizmetleri fiyatlarında artış gözlendiği, konaklama hizmetleri fiyatlarının ılımlı seyrettiği; böylelikle, hizmet yıllık enflasyonunun, iç talep koşullarındaki zayıf seyre karşın, maliyet etkilerine bağlı olarak yüksek seyrini korumaya devam ettiği vurgulandı.

Temel belirleyici taze meyve sebze fiyatları oldu

Raporda gıda enflasyonu ile ilgili şu değerlendirmelere yer verildi:

“Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Şubat ayında 1,72 puan azalarak yüzde 29,25 olmuştur. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 39,07’ye, işlenmiş gıdada ise yüzde 20,18’e gerilemiştir.  İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki azalışta temel belirleyici taze meyve sebze fiyatları olmuştur. Bu dönemde taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyon 4,36 puan gerilese de yüzde 59,75 ile yüksek seviyesini korumuştur.

İşlenmiş gıda grubunda süt ürünleri, çay ve katı-sıvı yağ fiyatlarında düşüş kaydedilirken, ekmek ve tahıllar ile konserve ürünleri fiyatlarında artışlar gözlenmiştir. Bu gelişmelerle, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu Şubat ayında 1,29 puan gerileyerek yüzde 22,67 olmuştur.”

Tüketici fiyatlarında üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları sürdü

Şubat ayı fiyat gelişmeleri raporunda, yurt içi üretici fiyatlarının Şubat ayında yüzde 0,09 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonun 3,34 puan azalarak yüzde 29,59’a gerilediği; imalat sanayi yıllık enflasyonunun ise 1,14 puan düşüşle yüzde 28,47 olduğu bilgisine yer verildi. Bu dönemde, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğiliminin yükseldiği kaydedildi.

Rapora göre, ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, Şubat ayında fiyatlar gaz, elektrik ve su fiyatlarındaki düşüşlere bağlı olarak enerji grubunda gerilerken, dayanıksız tüketim mallarında arttı, diğer alt gruplarda belirgin bir değişim göstermedi. Ara malı grubunda beton, çimento ve alçıdan eşyalar ile kablolamada kullanılan ürünlerin fiyatlarında artış görülürken, sermaye malı fiyatlarında gözlenen artışta metal yapı ürünleri ve motorlu kara taşıtlarının parça ve aksesuarları öne çıktı.

Bu dönemde, dayanıksız tüketim malları fiyatları işlenmiş meyve-sebze, ilaç, basım hizmetleri, et ve unlu mamuller öncülüğünde yükseldi. Raporda, “sonuç olarak, Şubat ayında tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskılarının sürdüğü” ifade edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz