Alışverişte paralı poşet dönemi

0
2680
Photo: Pixabay/cocoparisienne

Alışverişlerde ücretsiz plastik poşet dönemi sona erdi. 1 Ocak’tan itibaren plastik poşetlerin 25 kuruştan satışına başlandı. Poşetleri bedava verenlere para cezası uygulanacak.

Alışverişlerde kullanılan plastik poşetlerin 25 kuruştan satışı uygulaması başladı. Uygulamayla yıllık kişi başı 440 adete, toplamda ise 30-35 milyar adete ulaşan plastik poşet kullanımının azaltılması hedefleniyor.

Yönetmeliğe göre plastik torbalar, mesafeli sözleşmelerle yapılan satışlar da dahil olmak üzere bundan sonra satış noktalarında tüketiciye ücretsiz temin edilemeyecek. Ücretsiz teminine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya da dahil edilemeyecek. Poşetleri ücretsiz veren işletmelere kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek.

Yine mevzuata göre plastik poşet satış bedeli, alışveriş fişinde gösterilecek. Manav, ekmek ve şarküteri reyonları dışında tüm poşetler para ile satılacak. Ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500×350 milimetreden küçük poşetler ise ücretsiz olmaya devam edecek. 

Yeni üretilen tüm poşetler barkodlu olacak. Ancak firmalara ellerindeki barkodsuz poşetleri kullanabilmeleri için 31 Mart’a kadar süre tanınıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz