Tüketici, cezvede ısıtılırken patlayan kutu sütün peşini bırakmıyor

0
916
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sinan Vargı: "Tüketici süt alırken çekinerek satın alıyor."

Tüketiciler Derneği; “Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bir araştırma komisyonu kurularak, olayın gerçek nedenlerinin araştırılmasını istiyoruz.”

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sinan Vargı; son birkaç aydır, tüketicilerin ocak üzerinde cezvede ısıtılırken birden bire patlayan kutu sütlerden şikayetçi olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın acilen bir araştırma komisyonu kurarak olayın nedeninin araştırılarak kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

Kısa adı ADTÜKDER olan Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sinan Vargı, “Ocağı üzerinde cezvede süt ısıtan birçok tüketici bu olayı sıklıkla yaşamaya başladı. Bunu sosyal medyada paylaşılan görüntülerden ve yorumlardan anlıyoruz. Daha çok UHT tekniği ile üretilmiş, yağlı kutu sütlerde meydana gelen bu olay pastörize sütlerde görülmüyor. Cezvede süt ısıtılırken kaynama esnasında patlayarak taşan sıcak süt etrafındaki insanlara ve çocuklara da zarar verecek ciddi kazalara da yol açabilir. Olayın tam nedeni bilinmediği için sosyal medyada giderek yaygınlaşan bu görüntüler ‘şu markada oldu bu markada oldu’ şekline geldi. Bu konuda yeterli bilgisi olmayan bazı insanların yaptıkları açıklamalarda tüketicinin aklı iyice karışıyor, bu yüzden Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bir araştırma komisyonu kurularak, konunun bilimsel nedenlerinin araştırılmasını istiyoruz” diyerek şunları söyledi.

“Tüketici süt alırken çekinerek satın alıyor”

“UHT tekniği ile üretilen sütlerde, cezve ısıtılmaya başlandığında yağ ve suyun kazeinden ayrıldığı, yağın yukarı çıkarak kalın bir tabaka oluşturarak aşağıda kalan kaynayan sütün patlamasına neden olduğu da iddia ediliyor. Kutu sütlerin patlamaması için tencere de ve cezvede kaynatılması sırasında sık sık karıştırılması ve bir kaşık konularak ısı dengesi yapılması da söyleniyor. UHT sütlerin zaten steril olduğu ve kaynatılmasının gerekmediği de yapılan tavsiyeler arasında. Bu öneriler eğer doğru ise bu tür patlamaların önüne geçilmesi için tüketiciye uyarılar olarak kutu sütlerin üzerinde de yer alması gerekir.  Bazı açıklamalarda da ilk soğutma sırasında hidrojen peroksit ilave edildiği için bu tür patlamaların olduğu ifade ediliyor. Biraz öncede değindiğimiz gibi tüketicinin aklı hepten karışıyor ve süt alırken çekinerek satın alıyor. Süt üreticileri üst örgütü de bu konuda bugüne kadar doyurucu bir açıklama yapmadı. Bu nedenle acilen Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bir komisyon kurularak olayın araştırılmasını ve gerekirse kutu sütler üzerine bu tür uyarıların konmasını istiyoruz”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz