Kuru incir ihracatı 250 milyon doları aştı

0
355

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde 11 Ekim 2017 tarihinde başlayan ihraç sezonunda 30 Haziran 2018 tarihine kadar 58 bin ton karşılığı 253 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru incir ihracatının, miktar bazında yüzde 2 artış gösterirken, değer bazındaki artışının yüzde 18’e ulaştığını dile getirdi. Kuru incirin ortalama ihraç fiyatı 4 bin dolardan, 4 bin 950 dolara ulaştı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Kuru İncir Sektör Değerlendirme Toplantısında konuşan Celep, sezon sonunda 65 bin ton civarında kuru incir ihracatı hedeflediklerini dile getirdi.

Sağlıklı gıda talebinin kuru meyvelere talebi arttırdığını belirten Celep, kuru incirde aflatoksin oluşumunun önüne geçmek için uzun yıllardır projeler yürüttüklerini hatırlattı. Celep, konuya ilişkin şunları kaydetti: “Diğer taraftan, AB’nin kuru incirde Okratoksin-A limiti belirleme çalışmaları devam etmekte, bu kapsamda gerek FRUCOM gerekse Tarım Bakanlığımız çalışmalarını sürdürmekte. Her iki kurumunda yaptığı maruz kalma çalışmalarına göre bilimsel olarak limit belirlenmesine gerek olmadığı sonuçları AB Komisyonuna iletilmiştir.”

İncir için 2 yıllık politikalar yapmalıyız

“Kuru incir sektöründe sürdürülebilirlik olması lazım” diyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise “Bu ürünü 4950 dolar ortalama ile satabiliyorsak bunun altına düşmememiz lazım. 100 bin ton kuru inciri satabilecek altyapıyı oluşturmalıyız. Lisanslı depolar bize 24 ay ürün bulma olanağı sağlayacak. Biz bu ürünün stoğunu yönetebilirsek fiyatı tutabiliriz. Ortak bilinçle hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz