Kılıçdaroğlu: “Saman ithal eden bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız”

0
463

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 24 Haziran seçim bildirgesini açıkladı. “Kendi kendine yeten bir Türkiye vardı. Şimdi saman ithal eden bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız.” diyen Kılıçdaroğlu, çiftçiyi yeniden milletin efendisi yapacaklarını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün JW Marriott Otel’de düzenlenen CHP’nin seçim bildirgesi ve aday tanıtım toplantısında konuştu.

CUMHURIYET HALK PARTISI GENEL BASKANI KEMAL KILICDAROGLU ADAY TANITIM TOPLANTISINA KATILDI FOTOGRAF: ZIYA KOSEOGLU/CHP GENEL MERKEZI

Türkiye’nin beş temel sorununu çözeceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, bu sorunları; adalet, eğitim, ekonomi, toplumsal barış ve dış politika olarak sıraladı.

En temel sorunun ekonomi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, çiftçinin, emeklinin, işçinin hayatından memnun olmadığını savundu. “Bizim seçim bildirgemiz insana ve üretime dönük” diyen CHP Genel Başkanı, tarım konusunda yapacaklarını ise şu sözlerle açıkladı:

“Kendi kendine yeten bir Türkiye vardı. Şimdi saman ithal eden bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız. Batının egemen güçleri Türkiye tarımını çökerttiler. Bir daha söylüyorum, batının egemen güçleri iktidarı yönlendirdikleri politikalarla Türkiye tarımını çökerttiler. Şimdi o güçler, 81 milyon insanı biz besleyeceğiz kavgasını veriyorlar. Türkiye’yi bu ayıptan kurtaracağız. Tarımda cumhuriyetin kurucu ayarlarına yeniden döneceğiz. Fiskobirlik, Tariş, Çaykur, Toprak Mahsulleri Ofisi, Çukobirlik, Trakya Birlik, Et ve Süt Kurumu gibi kurumları yeniden ayağa kaldıracağız, çiftçiyi güçlendireceğiz. Fındıkta dünya lideriyiz, en çok fındığı üreten ülke biziz ama fiyatını biz belirlemiyoruz. Sözümüz söz Karadeniz’de fındık borsasını kuracağız fındık fiyatını Türkiye belirleyecek lisanslı depoculuk anlayışıyla.”

Çiftçiyi yeniden milletin efendisi yapacağız

FOTOGRAF: ZIYA KOSEOGLU/CHP GENEL MERKEZI

“Sayın Cumhurbaşkanı adayımız, “çiftçiye mazotu KDV’siz ve ÖTV’siz 3 liradan vereceğiz” diye ifade etti. İtiraz ettiler, “Sayın İnce bunu bilmiyor biz 2,5 liradan veriyoruz” diye. Neyse, Sayın İnce bindi çiftçinin traktörüne, doğrudan doğruya gitti benzin istasyonuna, doldur bakalım şu traktörü. Kaç liraydı? 5 lira 72 kuruş. Tarım Bakanının çiftçiden haberi yok, Tarım Bakanının mazottan haberi yok, Tarım Bakanının Türkiye’den haberi yok, Tarım Bakanının tarımla ilgisi yok. Öyle birisi. 5 yıl içinde tarımı ayağa kaldırmak için, tarımı teknolojiyle tanıtmak için, güçlendirmek için 5 yıl içinde bütün kırsala 40 bin ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni ve veterineri mutlaka atayacağız. Kırsala gidecek, köye gidecek, hayvan üreticisiyle, çiftçiyle yan yana gelecek. Neyi ekip neyi biçeceğini bilecek ve tarım teknoloji liseleri kuracağız. Bunu da ilk kez Cumhuriyet Halk Partisi söylüyor, onların akıllarına gelmez. Tarımla teknolojiyi buluşturmazsanız, verimi gözardı edersiniz. Tarım teknoloji liseleri kurarak tarımla teknolojiyi ve artan üretimi destekleyeceğiz. Çiftçiyi yeniden milletin efendisi yapacağız.”

Çiftçi borçlarının faizlerini son kuruşuna kadar sileceğiz

“Bir şey daha söylemek istiyorum çiftçi kardeşlerime. Sayın Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Halk Partisinin de parlamentoda ağırlığının olduğu bir Türkiye’de senin borçlarının faizlerini son kuruşuna kadar sileceğiz. Sanayiciye ne verdik? Ödediğin vergi ve sigorta primi kadar sana sıfır faizli kredi vereceğim yeter ki sen üret, yeter ki ihracatını yap, yeter ki istihdam yarat. Çiftçiye ne diyoruz? Üret kardeşim üret. Üreteceksin ama bir yıl önce neyi ürettiğini bileceksin, bir yıl önceden. Ve ondan kar elde edeceksin, zarar etmeyeceksin, sana bunu planlayacağız, sana söyleyeceğiz şu ürünü ek şu fiyattan alacağım, sen kar elde edeceksin. Mazotu düşük fiyatla vereceğim sana, bunu sen hak ediyorsun. Rantiyeye değil, üretene veriyoruz. Rantiyeye çalışıyorlar, 16 yıldır çalışıyorlar, bütün rantiye köşeyi döndü bizim görevimiz alın teri dökenlerin köşeyi dönmesidir, alın teri dökenlerin desteklenmesidir. Sözümüz söz, Muharrem İnce’nin de sözü, Kılıçdaroğlu’nun da sözü tarımda Türkiye’yi dünya lideri yapacağız.”

Şeker fabrikalarını geri alacağız, ihaleleri iptal edeceğiz

“11 Nisan 2006, parlamentodan bir kanun çıktı, adı tarım kanunu. Madde 21 diyor ki, milli gelirin yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verin en az. Milli gelirin yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir. 2006 – 2018 bu madde uygulanmıyor. Bu maddenin uygulanmasının sözünü veriyorum size. Çiftçiye destek verirken, aslında hedefimiz bu maddenin uygulanmasıydı. Kendi çıkardıkları kanuna uymadılar, onların çıkardığı, bizim de destek verdiğimiz o kanunu son kuruşuna kadar çiftçi lehine uygulayacağım. Çiftçi düğününü, derneğini sevinerek yapacak, ürününü toplayacak, göğsünü gere gere gezecek. Bankanın önünde kendisini yakmayacak, bankanın önünden faizleri silinmiş onurlu bir çiftçi olarak yürüyerek geçecek. Şeker fabrikalarını geri alacağız, ihaleleri iptal edeceğiz. Onlar bu milletindir birilerinin değil.”

Esnaf bakanlığı kuracağız

“Bir sözümüz daha. Esnaf zor durumda biliyorum, esnaf bakanlığı kuracağız. Yıllardır esnaflar söylerler neden bir esnaf bakanlığı kurmuyorsunuz diye. Onlar diyorlar ki, rantiyeye çalışanlar diyorlar ki, biz zaten esnafı bitireceğiz, esnafı bitirdiğimize göre banka kurmaya gerek yok. Biz ne diyoruz? Alın teri dökenden yana biz ne diyoruz? Çalışandan, üretenden yana biz ne diyoruz, emekten yana biz ne diyoruz, sabahın köründe dükkanını açıp müşteri bekleyen esnaf için biz ne diyoruz? Senin kira stopajını kaldıracağız, kira stopajı belasından seni kurtaracağız ve esnaf bakanlığını kurup senin bütün sorunlarını çözeceğiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz