Ucuz ette zincir market sayısı 3’e çıktı

0
498

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, piyasayı regüle etmek için Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla et verilen market zinciri sayısının 3’e, şube sayısının da 13 binden 15 bine çıktığını açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Bakanlıkta düzenlenen “Tarıma Değer Katanlar Yarışması Ödül Töreni”nde konuştu.

Tarıma 16 yılda verilen desteğin toplam 120 milyar liraya ulaştığı bilgisini paylaşan Fakıbaba, “17 milyar dolarlık ihracatımıza karşılık 13 milyar dolar ithalatımız var. Zaman zaman muhalefet ‘Et, saman ithal ediliyor’ diyor. Muhalefet bu, tabii ki diyecek ama bizim için önemli olan vicdanımızın rahat olmasıdır. Yıllık 1 milyon 350 bin ton et tüketimimiz var ama biz 100 bin tonluk et bile ithal etmiyoruz. Şu anda dolar artışından dolayı kesif yemde problem var. Onu da bugün arkadaşlarımızla çalışacağız ve Sayın Başbakanımıza ileteceğim. Onu da çözmenin gayreti içindeyiz.” şeklinde konuştu.

Piyasayı regüle etmek için Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla 2 market zincirine et verildiğini hatırlatan Fakıbaba, dünden itibaren market sayısının 3’e, şube sayısının da 13 binden 15 bine çıktığını bildirdi.

Fakıbaba ayrıca, ziraat mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisleri istihdamı için 9 Şubat’ta 10 bin 551 kişinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ailesine katılmasına yönelik gerekli kuruluşlara yazıları yazdıklarını ve bunun takipçisi olacaklarını da dile getirdi.

Törende Denizbank Tarım Bankacılığı Pazarlama Grup Müdürü Canan Aytekin de bankanın, tarımı milli bir mesele olarak gördüğünü belirterek, “Biz 15 yıl önce tarım bankacılığına başladık, 12,5 milyar lira kredi payımız, özel bankalar arasında yüzde 41’lik pazar payımızla sektörün önemli oyuncularından biri haline geldik.” ifadesini kullandı.

Aytekin, Tarıma Değer Katanlar Projesi’nin yaygınlaşması, projelerin hayata geçirilmesi ve Türkiye’nin kırsalına katkıda bulunması için çalıştıklarını anlattı.

Türkiye çapında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüğü personelinin çalışmalarının aday gösterildiği yarışma, “Bireysel Çalışmalar” ve “Kadın ve Erkek Yayımcılar” kategorilerinde düzenlendi.

Yarışmaya, Denizbank AŞ tarafından sağlanan finansal destek sponsorluğuyla kadın yayımcılar kategorisinde 8, erkek yayımcılar kategorisinde 16 ve projeler kategorisinde 28 olmak üzere toplam 52 aday proje veya kişi katıldı.

Törende jüri üyelerine teşekkür belgesi verilirken, yarışmada 14 kategoride 16 proje ve 21 yayımcı personel ödüle layık görüldü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz