Nesli tehlike altında olan Toy kuşu için çalıştay

0
687
Nesli tehlike altında olan Toy kuşu için Konya'da çalıştay düzenlendi.

Konya’da düzenlenen ve 2 gün süren toy kuşu çalıştayında; yasadışı avcılığın sonlandırılması, koruma alanlarının tespiti ve farkındalık yaratma faaliyetleri konuşuldu.

Ağırlıkları 5 ila 15 kilo arasında değişen toy kuşu dünyada uçabilen en büyük kuş olarak biliniyor. Çiftçi dostu olarak bilinen toy kuşları istenmeyen böceklerle besleniyor, tarımsal arazilerde ve bozkırlarda yaşamayı tercih ediyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde “duyarlı” kategorisinde yer alan bu kuşlar küresel olarak tehdit altında.

Toy kuşunun çok sayıda karşılaştığı tehlike var. Bu kuşların doğal yaşam alanları olan bozkırlar, kapsamlı tarımsal uygulamalar ve kentsel gelişim gibi insan faaliyetleriyle parçalanmış ya da bozuluma uğramış durumda. Örneğin tarımsal kimyasalların fazla kullanımı ya da aşırı sulama teknikleri bozkırlarda ve onu çevreleyen ekosistemlerin üzerinde geri dönülmez etkiler bırakıyor.

FAO, ulusal partneri olan Doğa Koruma Merkezi’yle birlikte Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” projesi kapsamında toy kuşunu korumak için stratejiler geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Devam eden çalışmalar, kuşların dağılım yerlerini, karşılaştıkları tehditleri ve koruma stratejilerini tespit etmek üzerine yoğunlaşıyor.

Sağlıklı bozkırlar ve sağlıklı toy kuşu nüfusu ilişkisi birbiriyle yakından bağlantılı. Toy kuşunun varlığı, sürdürülebilir arazi yönetimi uygulamalarının etkin şekilde kullanıldığının göstergesi oluyor.

Projenin pilot ili olan Konya’da 1-2 Şubat tarihlerinde düzenlenen toy kuşu çalıştayı; ön çalışma sonuçları, korumayla uyumlu tarımsal pratiklerin geliştirilmesi, yasadışı avcılığın sonlandırılması, koruma alanlarının tespiti ve farkındalık yaratma faaliyetleri üzerine yoğunlaştı.

FAO’dan yapılan açıklamada, proje ekibinin, kuşların biyolojisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, mevsimsel göç davranışlarını ve kuşların karşılaştıkları tehditleri belirlemek için geçtiğimiz bahar aylarından itibaren toy kuşu gözlemlerini Konya’da sürdürdüğü belirtildi.

Doğa Koruma Merkezi’nin, toy kuşlarına yıllardır koruma alanı sağlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile yakın işbirliği içinde çalıştığı ifade edilen açıklamada, projenin hedefleri hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

“Toy kuşunun korunması, projenin biyoçeşitlilik bileşeninin bir parçası olmakla birlikte toy kuşu koruma eylem planı ile bağlantılı biyoçeşitlilik yönetim planı oluşturmak ve arazi yönetimine biyoçeşitliliği dahil etmek de çalışmaların odağında olacak. Proje; iklim dostu tarım uygulamaları, Çiftçi Tarla Okulları’nın kurulması, orman ve meraların rehabilitasyonu, biyogaz ünitelerinin kurulması ve kolaylaştırıcı bir politik çerçevenin oluşturulması gibi diğer unsurları da içeriyor. Proje, bu bileşenlerin bir araya gelmesiyle birlikte sürdürülebilir arazi yönetimi için bütünlükçü bir yaklaşım sergilenmesini hedefliyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz