Buğdayda taban fiyat belli oldu

0
467

Konya’nın Sarayönü ilçesinde düzenlenen 67. Geleneksel Hasat Bayramı’na katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, buğday taban fiyatını açıkladı.

2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatının, ton başına 940 lira olarak belirlendiğini açıklayan Bakan Çelik, bu fiyatlara, kaliteye göre yüzde 5’e kadar da ilave artış uygulanacağını kaydetti.

Gözlü Tarım İşletmesinde gerçekleştirilen Hasat Bayramında konuşan Bakan Çelik, bu yıl hububat üretiminin geçen yıla göre yüzde 4,5 artışla 37 milyon tona ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Çelik üretimle birlikte hububatta kalitenin de arttığına dikkat çektiği konuşmasında, hasat başlangıcından bu yana piyasaları yakından takip ettiklerini, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hasadın başladığı Mayıs ayından bu yana 400 bin ton emanet ürün alımı gerçekleştirdiğini söyledi.

Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının alım fiyatı ton başına 940 lira

Hasadın yoğunluğu ve yüksek rekolteye bağlı olarak piyasa fiyatlarının gevşemesi sonucu bugün itibariyle TMO’nun müdahale fiyatı açıklamasının bir ihtiyaç olduğunu aktaran Bakan Çelik, “Bugün yapacağımız Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının fiyatı tabii ki bir taban fiyat. Bu taban fiyatın üzerinde değer bulacak. 2017 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının alım fiyatı ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyatlara kaliteye göre yüzde 5’e kadar da ilave artış uygulanacaktır. Bu durumda üreticilerimiz kalitesine göre buğdaylarını 990 liraya kadar TMO’ya satabilecekler. Yani biz yüzde 12,5 protein değerli buğdayın fiyatını açıklıyoruz. Bu çerçevede 940 lira ile 990 lira arasında bir fiyatla alımı TMO gerçekleştirecek. Bu yıl aldığımız yeni bir karar da en düşük vasıflı buğday ton başına 800 lira olarak belirlenmiştir. Böylece en alt grup buğday fiyatında üreticilerimizin lehine yüzde 5’lik bir artış bulunmaktadır.” dedi.

Çelik, bu yıl TMO’nun ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği 6 buçuk liralık boşaltma ücretini de almayacağını sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz