Hacıince: “Sadece besilik hayvan ithalatı sürekli olmalı”

0
559
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, kısa vadede piyasa istikrarının sağlanmasına katkı sağlamak için yurtiçi kırmızı et üretiminin tüketimi karşılama noktasına gelene kadar sadece besilik hayvan ithalatının sürekli olarak ve bunun da besicilerin taleplerini karşılayacak şekilde yapılmasını istedi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, besi hayvanları ve karkas ette gümrük vergisi oranlarının indirilmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Hacıince yaptığı yazılı açıklamada; ülkemizin kırmızı et üretiminin arttığını ancak nüfus artışı ve et restoranları sayısındaki artış, işlenmiş et ürünlerindeki üretim artışı vb. nedenlerle üretimin tüketimi karşılamadığını kaydetti.

Arz eksikliğinden kaynaklanan fiyat dalgalanmalarının bugünün sorunu olmadığını belirten Hacıince, kısa dönemde canlı hayvan ithalatında talep edilen miktarların kesintisiz karşılanabilmesinin ve böylelikle besi tesislerinin tam kapasite ile üretim yaparak kırmızı et arzının artırılmasının önem taşıdığını vurguladı.

Hacıince yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Kısa vadede piyasa istikrarının sağlanmasına katkı sağlamak için yurtiçi kırmızı et üretiminin tüketimi karşılama noktasına gelene kadar sadece besilik hayvan ithalatı sürekli olarak ve besicilerin taleplerini karşılayacak şekilde yapılmalıdır. Ancak sorunun çözümünün uzun vadeli çalışmalar ile olacağı unutulmamalıdır.

Hayvancılığımızın gelişmesi için orta ve uzun dönemli, kırmızı et ve süt sektörünün tamamının ortak çıkarlarını koruyan, üreticinin sürdürülebilir üretim yapmasını, sanayicinin yatırımlarını büyütebileceği, istihdam sağlayacağı, tüketicinin sağlıklı, güvenli ve ucuz eti tüketebileceği şekilde orta ve uzun vadeli tedbirler alınması gerekmektedir.

Bakanlığımız, Ülkemizin kırmızı et üretiminde sürdürülebilir üretimi sağlamak amacıyla Milli Tarım Projesi içerisinde sektöre dönük önemli adımlar atmıştır. Bu adımların yakın bir zaman içinde olumlu etkilerinin görüleceğine inanıyoruz.

Kesimlik hayvan ve karkas etin gümrük vergisi oranlarında yapılan düzenlemeler, et arzındaki yeterliliğin sağlanması, piyasadaki fiyat dalgalanmalarının stabilize edilmesi ve özellikle spekülatörlerin piyasa üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması içim alınmış tedbirlerdir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız bizzat yaptığı açıklamalarda alınacak kararlarda yurtiçi üretim maliyetlerinin dikkate alınacağı ve üretici mağduriyetlerine asla müsaade edilmeyeceğini belirtmiş olup, konseyimiz de ana görevi sürdürülebilir et üretiminin sağlanmasında tüm tarafların haklarını korumaya yönelik çalışmalarına devam edecek ve sektörde istikrarın bozulmasına müsaade etmeyecektir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz