9 meslek birliği gıda güvenliğinde birleşti

0
586
TOPLU- Soldan Sağa) Sayit Karabağlı, Gökhan Tufan, Fikret Özdemir, Aykut Yenice , Önder Arsan, Samim Saner, Sedat Zincirkıran, Etem Hakan Duran, Kaya Demirer, Ünal Dölek

Ev dışı tüketim sektöründe meslek birlikleri ‘Gıda Güvenliği’ hedefleri için ‘Güvenilir Eller’de buluştu. 1 yılda 36.500 şefe online gıda güvenliği eğitimi aldırmak için 9 meslek birliği imza attı.

Ev dışı tüketim sektöründe meslek birlikleri ‘Güvenilir Eller’ online gıda güvenliği eğitim projesinde bir araya geldi. Aşçılar Derneği, İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği, Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu, Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği, Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu ve Yemek Sanayicileri Derneği başkanlarının katılımıyla bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Tüm meslek birliklerinin ilk kez bir araya geldiği toplantıda, her meslek birliği Güvenilir Eller online gıda güvenliği eğitim programı kapsamında hedefledikleri katılım ve sertifika sayısını açıklarken, konuşmaların ardından temsili imza töreni düzenlendi. Toplantıya katılan 9 meslek birliği, 1 yılda 36.500 şefe online gıda güvenliği eğitimi aldırma ortak hedefine imza attı.

Unilever Food Solutions Türkiye, Orta Asya ve İran Genel Müdürü Önder Arsan; “Gıda Güvenliği Derneği işbirliğiyle Türkiye’nin ilk ve tek online gıda güvenliği eğitim-sertifika programı olarak 2016 yılında başlattığımız ‘Güvenilir Eller’ projesinde, yaklaşık bir yıllık dönemde 7.800’ü aşkın şef online ‘gıda güvenliği’ eğitimlerine başlarken, 4.800’den fazlası Gıda Güvenliği Derneği onaylı sertifikasını aldı. Projemizde hedeflerin ileri taşınmasında sektör temsilcilerinin desteği ve sahiplenmesi çok önemliydi. Geçen yıl projeye başlarken hedefimizi, üç yılda ülkemizin dört bir yanındaki 30.000 şefimizin gıda güvenliği eğitimini tamamlayarak sertifika almalarını sağlamak olarak açıklamıştık. Bugün değerli başkanlarla birlikte hedefi bir yıl için 36.500 şefin online gıda güvenliği eğitimi alması olarak açıklamanın mutluluğunu yaşıyorum.” dedi.

Meslek birlikleri başkanları ise görüşlerini şu şekilde dile getirdiler:

Samim Saner – Önder Arsan

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, “Öncelikle bu projeyi bize getiren Unilever Food Solutions’a sektörün gelişimine sağladığı katkı için teşekkür ediyorum. ‘Güvenilir Eller’, şeflerde gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratmayı ve bilgi açığını kapatmayı hedefleyen online bir eğitim programı. Bu eğitim için Gıda Güvenliği Derneği olarak 5 ayrı modül oluşturduk: Çapraz Bulaşma, Fiziksel ve Kimyasal Tehlikeler, Temizlik, Üretim Güvenliği ve HACCP uygulamaları…”

“Hata kaldırmaz bir sektörde faaliyet gösteriyoruz ve en iyi hizmeti vermek zorundayız” diyen Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, “Yakın gelecekte daha fazla sayıda profesyonel mutfakta ‘Güvenilir Eller’ sertifikası göreceğimize inanıyorum. Aşçılar Derneği olarak 1 yıllık dönemde 3.000 şefimizin sertifikalarını almalarını sağlayacağız.”

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı E. Hakan Duran, “POYD olarak 375 üye işletmeyi temsil ediyoruz. Üyelerimiz kapsamında 9.000 kişilik mutfak personelinin, 1 yıllık süreçte 1.000’in eğitimleri tamamlayarak, Gıda Güvenliği Derneği onaylı sertifikalarını almalarını sağlayacağız.”

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, “Online gıda güvenliği eğitimlerinden tüm üye kuruluşlarımızın mutfak personellerinin faydalanması için teşvik ediyoruz. İlk 1 yıllık hedefte mutfak personelinin %50’sinin yani 2.000 personelimizin bu eğitimi almasını hedefliyoruz. 2 yıllık hedefimiz üye işletmelerimizin hepsinde mutfak personellerinin bu eğitimi alarak işe başlamalarını sağlamak olacaktır.”

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Yönetim Kurulu (TAŞPAKON) Başkanı Gökhan Tufan, “Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu olarak tüm Türkiye’den 7 federasyon ve 57 derneği temsil ediyoruz. Bu döneme kadar 3 bin şefimiz bizim tarafından online gıda güvenliği eğitimine yönlendirildi. Bu yılın sonuna kadar 7 bin şefi daha dahil edip 10 bin şefe ulaşmaya, 2 yıllık dönemde toplam 20 bin personelimizin eğitimleri almasını hedefliyoruz.”

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TURES) Genel Başkan Vekili Ünal Dölek, “Biz TURES olarak bu projede varız. Güvenilir Eller projesinin altına imza atmaktan dolayı mutluyuz. Toplamda üyelerimiz dahilinde 65.000 mutfak personelimiz bulunuyor. İlk yıl 6.500 öutfak personelimiz online gıda güvenliği eğitimlerini alacak.”

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, “Güvenilir Eller, uzun yıllardır olmayan bir şeyi başardı ve sektörün tüm paydaşlarını aynı ortamda buluşturdu. Bu kadar geniş katılım ve destek, bu projenin başarılı olacağının da işareti. Türkiye genelinde lokantacılık, pastacılık, tatlıcılık mesleği ile uğraşan 100 binlik geniş bir grubu temsil ediyoruz. Önümüzdeki 1 yıllık süreçte 10.000 mutfak personelinin sertifikalarını almalarını hedefliyoruz.”

Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, “Toplu yemek şirketleri olarak, fabrikalardan hastanelere, kamu ve özel kuruluşlardan üniversitelere her gün milyonlarca insana öğünlerinde hizmet veriyoruz. Bizim sektörümüzde yaklaşık 350.000 kişi çalışıyor. YESİDEF olarak bu eğitim programına tüm Türkiye’de toplu yemek sektöründen katılımı sağlamak için var gücümüzle destek oluyoruz. Temsil ettiğimiz 40.000 mutfak personelinin 1 yıllık süreçte 4.000’in eğitimleri tamamlamalarını sağlayacağız.”

Güvenilir Eller Gıda Güvenliği Online Eğitim Projesi

Ev dışı gıda sektöründe her iki işletmeden birine ulaşan Unilever Food Solutions, şeflerin gıda güvenliği alanındaki beklentilerini karşılamak amacıyla Gıda Güvenliği Derneği iş birliğiyle ‘Güvenilir Eller’ gıda güvenliği eğitimlerini başlattı.

Unilever Food Solutions, 2015 yılında TNS araştırma şirketiyle gerçekleştirdiği ‘Türkiye Şef Araştırması’na katılan şeflerin %80’inin ‘Gıda Güvenliği’ alanında eğitim almayı en öncelikli ihtiyacı olarak tanımlamadı. Gıda Güvenliği Derneği iş birliğiyle Türkiye’nin ilk ve tek online gıda güvenliği eğitim-sertifika programı ‘Güvenilir Eller’ projesi bu ihtiyacın ardından 10 ay önce başlatıldı. Amaç, online platform üzerinden Türkiye genelindeki tüm şeflerin bu eğitim içeriğine kolayca ulaşmasını sağlamak.

Gıda Güvenliği Derneği tarafından içeriği oluşturulan ve her konu için farklı beş modülden oluşan online eğitim programıyla, gıda güvenliği konusunda temel bilgiler şeflere veriliyor. Bugüne kadar 7.800’den fazla şef guvenilireller.com’a kayıt olarak eğitimlere başladı. 4.800’den fazla şefe ise sertifika gönderildi. Güvenilir Eller online eğitimleri için fiziksel ve kimyasal tehlikeler, temizlik, üretim güvenliği, çapraz bulaşma ve HACCP uygulamaları başlıklarında içerikler oluşturdu. Eğitimi tamamlayan şeflere isimlerine özel Türkiye Gıda Güvenliği Derneği onaylı sertifikaları gönderiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz