Tahıl fiyatları yükselişte, kakaoda düşüş tahmini

0
690
Hâlihazırda oldukça yüksek seviyede bulunan stoklara rağmen fiyatların artması, önümüzdeki dönemde de tahıl fiyatlarındaki yükselişin süreceğine işaret ediyor.

Batı Afrika’da üretimin tahmin edilenden daha fazla gerçekleşeceği beklentisi kakao fiyatlarını baskı altında tutarken, hâlihazırda oldukça yüksek seviyede bulunan stoklara rağmen tahıl fiyatlarında yükseliş sürüyor.

Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü tarafından yayınlanan Şubat 2017 Emtia Bülteni’ne göre, küresel emtia fiyatları genel endeksi Ocak ayında %2,3 oranında yükseldi. Bu dönemde enerji fiyatları nispeten yatay seyrederken, değerli metal ile tahıl fiyatlarının yükseldiği dikkat çekti. Emtia fiyatlarının yükseliş eğilimine girdiği 2016 yılının ardından bu seyrini 2017 yılının ilk ayında da koruduğu görüldü.

Tahıl ve pamuk fiyatları yükselişte

Rapora göre, ABD’de hava sıcaklıklarının olumlu seyrine karşın yağışların istenilen düzeyde olmaması nedeniyle buğday ve mısır fiyatları Ocak ayında yükseldi. Hâlihazırda oldukça yüksek seviyede bulunan stoklara rağmen fiyatların artması, önümüzdeki dönemde de fiyatlardaki yükselişin süreceğine işaret ediyor.

Pamuk fiyatları ise Ocak ayında yükselişini sürdürdü. Küresel pamuk arzında 1,2 milyon tonluk açık olduğunun açıklanması ile birlikte pamuk fiyatlarındaki yükselişin hız kazandığı görüldü. Arz açığının gelecek hasat döneminde de 1 milyon tona yakın düzeyde gerçekleşeceği ifade ediliyor.

Kakao fiyatları baskı altında

Afrika’da Harmattan mevsiminde kuraklığın ve kum fırtınalarının şiddetli olacağı beklentisi ile kakao üretiminde %50’ye yakın oranda gerçekleşmesi beklenen arz kesintisinin gerçekleşmemiş olması, kakao fiyatlarının Ocak ayında gerilemesine neden oldu. Ayrıca, Batı Afrika’da üretimin tahmin edilenden daha fazla gerçekleşeceği beklentisi de fiyatları baskı altında tutuyor. Önümüzdeki aylarda kakao fiyatlarındaki düşüşün süreceği tahmin ediliyor.

En hızlı yükselen emtia kauçuk

Aylık bazda %12,2 artışla fiyatı en hızlı yükselen emtia olan kauçukta yıllık fiyat artışı %100’e ulaştı. Söz konusu artışa karşın, fiyatların halen düşük olduğunu düşünen üreticilerin satış yerine stok artırımına gitmesi fiyatlardaki yükselişin devam etmesine neden oluyor. Çin’de otomotiv piyasasının güçlü seyri de oto lastiğine olan talebi artırırken, kauçuk fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor. Kauçuk üreticilerinin fiyatları 2011 yılı düzeyine yükseltmek istedikleri ifade edilirken, stoklama faaliyetlerinin sürmesi halinde fiyatlardaki hızlı artışın süreceği tahmin ediliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz