“Başbakan’ın barış mesajları yumurta ihracatını katladı”

0
844
Kanatlı sektörü temsilcileri Türkiye’nin dış siyasette attığı olumlu adımların yumurta ihracatını doruğa taşıyacağını ifade ediyor.

Türkiye’nin Irak’a yumurta satışının gerilimli dönemde yüzde 40 gerilediğine işaret eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Bedri Girit, “Başbakamız’ın olumlu beyanlarının ardından Iraklı alıcılar yönlerini Türkiye’ye çevirdi. Irak tarafında ihracat kaybımızı telafi edeceğiz.” dedi.

Irak’tan çok umutlu olduklarını dile getiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu ise Türkiye’nin dış siyasette attığı olumlu adımların yumurta ihracatını doruğa taşıyacağını ifade etti. Keskinoğlu şöyle devam etti:

“Türkiye, bunalımdan evvel Irak’a ortalama haftalık 180-200 tır yumurta ihraç ediyordu. Barış ikliminde bu ihracat rakamlarına tekrar ulaşacağız, hatta geçeceğiz. Irak’a haftalık ortalama 200-220 tır yumurta ihracatı hedefliyoruz.”

Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’den yumurta ithalatında tır başına 900 dolar ile bin 600 dolar arasında harç aldığına temas eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Taktak, “Başbakanımız Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’den beklentimiz bu ülkelerde mevkidaşları ile yaptıkları görüşmelerde Türkiye’den yumurta ithalatında aldıkları harçları kaldırmalarını talep etmeleridir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den İsrail’e yumurta ihracatında da artış olacağını anlatan Taktak, bu ülkeye satışların Ekim ayından itibaren ivmeleneceği müjdesini verdi.

Türkiye’nin yumurta ihracatı 16 kat arttı

Türkiye’nin yumurta ihracatı 2005 yılında 17,5 milyon dolar iken, 2005’in ardından Irak tarafında yakalanan başarı sayesinde 2013 sonunda 406 milyon 161 bin dolara kadar ulaştı.

2013 sonrasında Irak ve Suriye ile siyasi gerilim yumurta ihracatında kan kaybına neden oldu. 2014’te 403 milyon dolara denk gelen yumurta ihracatı 2015’te yüzde 32 daraldı ve 275 milyon dolar oldu.

Türkiye, 2014’te Irak’a 326 milyon dolarlık yumurta ihraç etmişti, 2015’te bu rakam yüzde 40 indi ve 195 milyon dolara tekabül etti.

Kanatlı sektörü, Başbakan Binali Yıldırım’ın ”Biz dostluklarımızı arttıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız. Bütün ülkeleri dost olarak görüyoruz. Bundan sonra Karadeniz’i, Akdeniz’i çevreleyen bütün ülkeler ile dostluklarımızı ilerleteceğiz. Anlaşmazlıklarımızı asgari düzeye indireceği.” açıklamasının kanatlı sektörünün ihracat rakamlarını kanatlandıracağı görüşünde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz